搜索

leader問題?

ktmok0083 發表於 2/1/2010 15:25:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
請問係咪拖假餌一定要用leaders,我拖左幾次,就咁玩---------(主線)---------lure扣(直出),都打龜,係咪關冇leaders事
同埋如果我要買leaders,唔該ching可唔可以俾d介紹小弟(大約價錢,邊到買到?),岩新手用就好啦
chung123 發表於 2/1/2010 15:29:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都係玩直出只係拖鱸計
gary_cham 發表於 2/1/2010 15:38:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

如果你係用PE 絲的話 , 建議你用返子線 , 因為子線抗磨比PE 絲好
如對象魚係紅鮪或班的話 , 子線係必須.....因為中魚後佢地都會爆入石 , 無子線會好危險
有子線唔會一界石就斷 , 而主子接駁位我多數會用FG 結
 樓主| ktmok0083 發表於 2/1/2010 15:46:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咩野係fg結其實小弟仲未買pe線pe線應該買邊隻呀
gary_cham 發表於 2/1/2010 16:26:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

搜尋下就有...打fg 結...大把連結
PE 市面上有好多款 , 唔好買太平 , 一分錢一分貨 , 太平會好易炒粉同起毛粒
邊個 發表於 2/1/2010 17:56:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用尼龍絲做主既話,我覺得落唔落都係咁,除非主線不是透明,(因為我不知道魚是否看到顏色,以防万一)
用pe做主既話,死都一定落,(用石磨斷pe2號,只需1秒)
 樓主| ktmok0083 發表於 3/1/2010 16:07:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁係咪所以d ching會用大號絲做子,細號線做主?
gary_cham 發表於 3/1/2010 17:22:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁係咪所以d ching會用大號絲做子,細號線做主?
ktmok0083 發表於 2010-1-3 16:07

PE同 尼龍 如果號數相同磅數係唔同......
如果係紅鮪...我o既組合係#3 pe主....#18子
如果係鱸魚...我o既組合係#1.5 pe主....#5子
如果係的狗...我o既組合係#1.5 pe主....#1.5子
邊個 發表於 3/1/2010 23:23:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
PE同 尼龍 如果號數相同磅數係唔同......  
如果係紅鮪...我o既組合係#3 pe主....#18子
如果係 ...
gary_cham 發表於 2010-1-3 17:22

拖鱸都用5號,,,,,,
gary_cham 發表於 4/1/2010 09:17:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拖鱸都用5號,,,,,,
邊個 發表於 2010-1-3 23:23

正常應該係 16lb左右(大約等如#4 x 4 =16lb)  , 我個人鐘意20lb (大約等如#5 x 4 =20lb) , 以防拖鱸期間有其他魚咬餌
因為我相信食得我條LURE 除左鱸 , 其他種類一定比鱸爆得勁 , 以防萬一  GTGTGTGTGTGTGTGTGTGTGTGTGT