搜索

世界自然基金會

ben 發表於 16/8/2007 11:02:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
轉載自WWF 的今期電子報: http://wwf.org.hk/emailer/wwfhk-200708_1.php?source=eNews200708_1

內容如下:

拯救海洋大行動!      
世界自然基金會香港分會海洋大使鄭伊健先生早前隨世界自然基金會到其位於菲律賓Donsol的鯨鯊保護項目地點與全世界最大的魚類鯨鯊同游。對於世界自然基金會、當地政府和漁民保護海洋環境的決心,他感到十分感動。

在香港,我們只有1個海岸保護區,但真正的禁捕區只佔香港水域的0.0016%,實在少得可憐。香港目前的保護措施對挽救已衰竭的漁業資源根本不能起任何作用。

伊健的鯨鯊觀察活動已製作成半小時,名為「世界自然基金會:愛海洋.愛鯨鯊」的節目,並將於2007年8月21日晚上11時在無線電視翡翠台播出。

睇黎設立禁捕區嘅日子又近左嘞!
anglerboh 發表於 16/8/2007 11:35:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果香港..設立禁捕區..係唔係蓮釣魚都唔得??
咁d漁民..艇佬又點吖
 樓主| ben 發表於 16/8/2007 12:04:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

可能係純綷漁民同船家往後生計呢part未攪掂,所以正苦先hold住未實行.....,但wwf不斷比壓力正苦,之後就唔知啦!
yamamoto 發表於 16/8/2007 13:29:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 anglerboh 於 2007-8-16 11:35 發表
如果香港..設立禁捕區..係唔係蓮釣魚都唔得??
咁d漁民..艇佬又點吖

如果d漁民仲計續攬捕的話,遲早自己都攪掂自己啦!睇吓街市十蚊一箕沙立bb就可想而知...!
大三巴 發表於 17/8/2007 17:58:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ben 於 2007-8-16 11:02 發表
轉載自WWF 的今期電子報: http://wwf.org.hk/emailer/wwfhk-200708_1.php?source=eNews200708_1

內容如下:

拯救海洋大行動!      
世界自然基金會香港分會海洋大使鄭伊健先生早前隨世界自然基金會到其位於菲律賓Don ...

基金會 d人走去街市, 睇下魚民捉乜 Size魚買,

走到釣魚網站, 睇下釣魚佬 Post乜 Size 魚上網.

味知道釣魚佬食乜痾乜, 再定政策食硬你 !!!.
naobao 發表於 17/8/2007 18:13:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 大三巴 於 2007-8-17 17:58 發表

味知道釣魚佬食乜痾乜, 再定政策食硬你 !!!. ...

師兄你個睇法認真好野
我自己就覺得,其實點樣做保育,點樣保護香港海洋資源,點樣製訂政策,
應該係香港政府嘅責任,點解好似要聽晒" 世界自然基金會"支笛咁嘅,
俾佢地食住又點,關佢地鬼事咩!!唔通唔聽佢支笛唔得呀....
影響我地香港經濟呀??難道??
panda 發表於 17/8/2007 18:41:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 大三巴 於 2007-8-17 17:58 發表

味知道釣魚佬食乜痾乜, 再定政策食硬你 !!!. ...

...請C兄指點, 唔係好明?

1. 漁民捉大魚, 釣魚人post細魚 ...咁基金會會點做?

2. 漁民捉細魚, 釣魚人post大魚 ...咁基金會會點做?

3. 漁民捉大、細魚, 釣魚人又post大、細魚 ...咁基金會又會點做呢?

...小弟不才...祗想增加認識...請C兄不鄙賜教...thanks a lot!
yamamoto 發表於 18/8/2007 10:04:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實最嚴重影響海洋生態除一工業污水外就係拖網捕漁,不論係深海或近岸拖網,拖網經過的地方會將海底一切搜刮歸網更令大量生物,珊瑚、海綿和魚類等等被誤捕枉死!最終使海洋失去平衡使魚類滅亡。