搜索

[釣行] 不吐不快....令人不安的事

yy197170 發表於 1/5/2010 18:17:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
今日本是放假開開心心與友人到臭河釣魚的,下午2點半左右到達釣點,在出水口的位早已有3青年,所以我與友人只好在第二出水口作釣,本來今日天氣非常美好,有陽光又有風,我地兩個心情都好好,但釣了1小時左右,見他們其間都有上魚,也不時見到有死魚,但不知他們用什麼作釣,但被我們發現了一件事,令我和友人都不太開心,我地見到他們把釣上來的魚,遠看似是羅非約手掌大小,見他們還未解鈎就好像玩"流星鎚"般玩弄條魚令魚死去才放回河流,我和友人看見非常不安,也冇晒心情只好離開,因為真的令的不安所以不吐不快,與大家分享一下,唔知各位師兄看見以上情況會否上前阻止?可否教教小弟可以怎樣做.....
我不是什麼保育人士,也不是想大家一定要放生魚獲,只是如果大家不是用作食用是不是可以放生牠們呢....不是要這樣玩弄這些小生命,對不起阻礙小大家的時間,小弟只是想說說一上不快的事,謝謝

相關帖子

puretung 發表於 1/5/2010 18:40:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁都得......唔洗咁唔開心既, 做好自己咪得LAW~
人有釣百幾條魚, 掉落垃圾桶都唔放生都係咁啦, 睇開D啦~
遊客 發表於 1/5/2010 18:41:40 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
嗯,真是各處地方各處例。在澳洲,羅非、鯉魚等等魚種都被列為入侵性魚種,政府明文規定不論大小釣到上來一定要即場殺掉,反而放生係犯法!!所以周不時見到釣點附近或垃圾桶屍橫遍野........起初我也覺得不安,個人立場之下,我有時釣到也偷偷放回水中,話之佢。

但無論放生或殺掉魚獲,「虐殺」都是有問題的不人道的,唔可以接受。
ktmok0083 發表於 1/5/2010 18:42:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 2# puretung

應該提下佢叫佢地唔好咁做 真係唔得就自己釣自己既魚,做好自己就好了
puretung 發表於 1/5/2010 18:44:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

有無試過臭臭比人推落水 做好自己算喇
ktmok0083 發表於 1/5/2010 18:47:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 5# puretung

嘩,東兄你親身經歷過? 呢d都係睇樣而定
laiben 發表於 1/5/2010 18:57:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我未必會同佢嘈, 但會拍片放上網.
拍風景呀, 吹呀?

樓主| yy197170 發表於 1/5/2010 18:59:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有無試過臭臭比人推落水 做好自己算喇
puretung 發表於 2010-5-1 18:44

愍師兄我都驚所以冇出到聲,所以最終提早走人

謝謝咁多位師兄我會睇開d ga啦
歐穎海 發表於 1/5/2010 19:23:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
世界千百萬人,有好有壞,是非對錯自有公允,做人最重做好自己,人地睇到好,自會學習,去干擾人地做壞事,都算壞事,比好心有好報,壞心有壞報,先至係正路,犯法就有人拉佢,無就等佢自己揀.
鯊魚仔仔 發表於 1/5/2010 19:44:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
下次一隻lure車埋去la