搜索

[其他] LBD 同 LB 係使用上既分別

~flyfly~ 發表於 1/9/2007 12:16:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
本人想買LB攪用, 不過發現LB有分有磅頂同冇磅頂, 咁我想問係佢地係使用上有咩分別

就已以上既攪為例, LB同LBD有唔同既釣力值, 咁我為該點去揀應該買LB / LBD好

勞煩各大大!!!

登錄/註冊後可看大圖
磯を気軽に楽しむリーズナブルなエントリーモデル。

登錄/註冊後可看大圖

BB-X ラリッサ [/td]
品番
ギヤ比
実用
ブレーキ力
(N)/(kg)
実用
ドラグ力
(N)/(kg)
自重
(g)
スプール
寸法
糸巻量
(ナイロン号-m)
最大
巻上長
ベアリング数
A-RB/ローラー
本体価格
(円)
[/td]

登錄/註冊後可看大圖
[/td]
5.0
78.4/8.0
2-180、2.5-150、3-120
3/0
22,000
[/td]

登錄/註冊後可看大圖
[/td]
2500D
5.0
49.0/5.0
2-180、2.5-150、3-120
3/0
23,500
[/td]

登錄/註冊後可看大圖
[/td]
C3000
5.0
78.4/8.0
2.5-185、3-150、4-100
3/0
22,000
[/td]

登錄/註冊後可看大圖
[/td]
C3000D
5.0
49.0/5.0
47.5/14.5
2.5-185、3-150、4-100
3/0
23,500
[/td]

登錄/註冊後可看大圖
[/td]
BBX4854 發表於 1/9/2007 12:32:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
LBD 同 LB 係使用上既分別
LBD : 有磅頂.
LB   : 無磅頂
最強幻象 發表於 1/9/2007 13:25:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大華牌既二款我都用過...感覺最大別係......

LBD...可借助個磅頂既出線...瀉力會快D...(當然你要調教個jet)但釣值力差...

LB...比與悟比(絲)完全自己話事...但完全考反應...反應一慢...易斷...但釣值力強...

可以話...各有好處...但釣值力...你無咁大條魚...跟本無分別...

但你中條魚真係堅...分別就好大...

ps:回果釣水面魚...LBD會舒服好多(個人感覺)

348623 發表於 2/9/2007 11:04:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢個好似係回到古時咁..... 以前剛剛開似釣魚, 得個普通磅頂攪, 出去磯釣時就比人話唔得, 一定要用LB先可以, 因為自己隻手指可以完全控制大局, 放名唔放, 一指話事..... 而家來個LBD, 點呢? 上死左個LB, 之後佢仲可以自己出, 會唔會係個個人CONTROL上面又小左呢?

我未用過LBD, 以上我自己既睇汰....
 樓主| ~flyfly~ 發表於 3/9/2007 12:09:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
明白, 唔該晒c兄, 等我買左再試下用法
最強幻象 發表於 3/9/2007 12:23:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 <i>348623</i> 於 2007-9-2 11:04 AM 發表

呢個好似係回到古時咁..... 以前剛剛開似釣魚, 得個普通磅頂攪, 出去磯釣時就比人話唔得, 一定要用LB先可以, 因為自己隻手指可以完全控制大局, 放名唔放, 一指話事..... 而家來個LBD, 點呢? 上死左個LB, 之後佢仲可 ...

以下完全係個人感覺...

我通常會將個LBD既拉力...調教到...

當支竿盡晒時...條魚發力...就有機會出二下jet瀉力...

(其實個下自己都會做放絲等等既動作...但可能反應慢少少...所以先至出左少少絲)

係當自己反應不及條魚時才發揮作用...如果你較到好鬆...真係同jet絞無分別...

但我本身就悟會教到咁鬆...至於點教個jet既鬆緊...只係自己經驗...好難作答...

希望幫到你...
冰島 發表於 3/9/2007 12:24:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 348623 於 2007-9-2 11:04 發表
呢個好似係回到古時咁..... 以前剛剛開似釣魚, 得個普通磅頂攪, 出去磯釣時就比人話唔得, 一定要用LB先可以, 因為自己隻手指可以完全控制大局, 放名唔放, 一指話事..... 而家來個LBD, 點呢? 上死左個LB, 之後佢仲可 ...

以前未有lb , 都係用磅頂... 個人覺得分別有少少係 棍波同自動波既分別... lb = 棍波  磅頂 = 自動波

唔覺得磯釣一定要用lb先可以, 用lb只係 "好玩d" .... 但係真係消魚既力, 磅頂一定好過lb...要拉先會出, lb就人手control...仲有時會入錯波, 係又放唔係又放... 有d人滿弓都話要放lb... ?!

當然玩法要自己去練習同摸索, 但個人唔覺得 lb絞等於勁過磅頂絞wor?!
最強幻象 發表於 3/9/2007 12:26:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 <i>冰島</i> 於 2007-9-3 12:24 PM 發表

以前未有lb , 都係用磅頂... 個人覺得分別有少少係 棍波同自動波既分別... lb = 棍波  磅頂 = 自動波

唔覺得磯釣一定要用lb先可以, 用lb只係 "好玩d" .... 但係真係消魚既力, 磅頂一定好過lb...要拉先會出, lb就 ...

咁LBD...咪直推波箱...
冰島 發表於 3/9/2007 12:31:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2007-9-3 12:26 發表

咁LBD...咪直推波箱...

你唔係唔知d車有 半自動波ar?! kakakaka
最強幻象 發表於 3/9/2007 12:33:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #9 冰島 的帖子

有D車無波箱你又知悟知呢...