搜索

[釣行] 欣澳石駁防波堤驚遇怪獸

bowmanlord 發表於 16/5/2010 04:20:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
今日(15/5)去左欣澳釣魚,去左地鐵直出後望向海向右邊行近直角位位置石駁,四點半去到,釣到晚上七點都只係釣到一條梳第籮同一條荀仔,諗住今日都係打龜拉,就個電話出黎玩,點知玩玩下見到枝竿竿尾離左地,差d飛落海,本能上即刻一腳踩住竿尾(因為我要袋隱番部電話先,我驚跌電話落海),跟住見到竿頭再突然向下一彎,跟住即刻鬆晒!收番條絲上黎時已無晒重量,上到黎發現條主線斷左,磨到花晒!我用三號主四號子,打沉底,魚餌用秋刀魚肉,唉!真係飲恨呀!今次終於明白咩叫做「一中即斷,無仇報」

唔知各位師兄響果個位有無試過遇到怪獸呢?不如講俾大家知一齊分享下啦!^^
漁痴 發表於 16/5/2010 05:26:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
3主4子,打沉底,  用秋刀魚肉, 似乎主細左d喎, 唔使怪獸, 一斤頭都可以搞成咁, 打沉底, 4主都勉強, 5, 6號啦
LapuLapu 發表於 16/5/2010 09:22:54 | 顯示全部樓層 IP:- 法屬波利尼西亞
快Call重磯部隊啦!!!!
daudau 發表於 16/5/2010 10:04:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個個位專釣大班
 樓主| bowmanlord 發表於 17/5/2010 17:44:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 4# daudau
其實係響我"秋"竿之前條主線已經斷左,因為我抽既時候,感覺上已唔覺粒鉛既重量。

哈哈,似乎我要再加強架生,用重火投竿(之前我只係用小船竿)同6號主5號炭子再去復仇了~^^
nofishcatcher 發表於 17/5/2010 18:35:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好大機會係........門鱔.
卍龍少卍 發表於 17/5/2010 18:40:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
c兄.....想唔想駁粗野????
如果想既改做10主7子.....魚餌用開邊(齊)魚.....
我係你個位通頂中過5斤青班.....三斤幾星星.......
打去出入水口中間位.....間唔中有粗野.....