搜索

[釣行] 5月20日將軍澳艇偷釣釣獲

ivanmark 發表於 20/5/2010 22:55:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

昨晚臨訓前看今天的天氣預報都係話:「大致密雲,有幾陣驟雨,早上雨勢頗大,有幾陣狂風雷暴」。心諗今天放假的釣魚計劃都係要泡湯……

點知今日十點幾扎起身,拉開窗簾望一望,嘩!整你個制!好天到不得了! 立即起身整理裝備,極速九秒九落街買沙蝦,駕車直入將軍澳工業村上二匹仔。

到達上到艇已經十一點幾,問問呀老細葉生近排邊樹有景?老細仙人指路:海中浮泡!

到達釣點,今日風平浪靜,天朗氣清,一個非常好的釣魚假期! 雖然係遲了一點……

今日主要試試新入手的小船竿(Daiwa Deeo 2 TR 20-160)但發覺在港內都係太重火,此竿都係要到西貢外海如果洲等才適用,如果未買的師兄要在港內釣可以不用買住!除試小船竿外,今日都要試試「艇筏」,小弟帶埋枝「精魂」中硬1.3M及筏44

枝「精魂」都可以到6號鉛,反應都睇到。如是者一路上小絲,大佬呀,我唔要小魚呀! 小絲隨釣隨放,卒之好心有好報,一連五口上磅裝黑,其中一條都接近斤頭! 正開心興奮之際,最後一口,真係最後一口!枝筏仔極大反應,一抽,中魚!枝筏仔灣晒弓,我就魚唔夠幾秒,傳來一聲清脆的「扑」一聲!竟然唔係斷頭蕊,係竿腰斷! 最慘條魚都無埋,都唔知俾什麼魚強姦? ……是否證明「平野無好」的理論?不得而知……

最後五點幾,除了斷竿外,仲要回家交人,只好回航了。到岸邊交船後,由於小弟無帶冰箱同雪種(因估不到會釣到食用裝的魚,以往到將軍澳不是小魚就是打龜!),魚獲只用膠袋袋住,好在老細呀葉生好好人,送了一塊冰種給小弟!

今次枝「精魂」斷竿,又係有籍口買新竿,請問各位師兄師姐們,那枝較好的筏仔較硬可以重少少鉛作艇釣?可以介紹嗎?多謝了!

艇上用手機影

艇上用手機影

在艇上無帶相機,用手機影

回家魚前影多張

回家魚前影多張

回家後魚前影多張

慘死的精魂

慘死的精魂

慘死的精魂

竿腰斷口

竿腰斷口

竿腰斷口

評分

參與人數 3金幣 +310 收起 理由
men + 80 認真好介紹!!
TinTin + 200 精品文章!!
stanleylo88 + 30 師兄連起幾條.....勁!

查看全部評分

klz77 發表於 20/5/2010 23:23:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都想出海
ericmmc32 發表於 20/5/2010 23:26:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
PROX小船杆(FSK TM 15)在港內用都吾錯架!
wingyipw 發表於 20/5/2010 23:34:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問工業村邊度入去租船o個度??聽日想去玩下
TML 發表於 21/5/2010 00:10:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實支Daiwa Deeo 2 TR 20-160 港內好OK, 我係機塲艇釣差不多2年都斷過2支笩仔,所以改用佢, 另外而加都有用日新赤武士1.3本先調子艇釣.頭心不太軟,我個人認為較適合艇釣, 因浪湧較大, 頭心太軟個桿先好墜, 純個人意見, 我用支Deeo 2 都係怕撞到D 較大魚。
 樓主| ivanmark 發表於 21/5/2010 00:52:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 3# ericmmc32

枝PROX邊樹有得買呀? 我試過櫻花枝DX1.3M都好似幾好,有筏仔的釣味 ,唔知邊枝好呢?
 樓主| ivanmark 發表於 21/5/2010 00:56:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 4# wingyipw

我自己車入去,搭車就唔知搭乜,地鐵到唔到? 地點在將軍澳工業村貿發局對面有條路仔行入去,條路係金門地盤隔離,地盤圍板有雞咁大隻字指示 ,電話我PM你。
 樓主| ivanmark 發表於 21/5/2010 01:00:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 5# TML

師兄你好呀!係呀,枝Daiwa小船竿係最輕火,但如果內灣位,小魚化餌就睇唔到魚訊,只感覺到有小魚啄餌,同埋有浪湧都幾難睇。但我今日枝「慘死精魂」又幾好睇喎D魚訊。
 樓主| ivanmark 發表於 21/5/2010 01:11:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呀,唔記得講講D艇,D艇好新淨,全部兩匹仔,有篷唔怕曬,但就無生倉,要帶生籠,唯一缺點。那處出艇去大廟灣應該幾近,但小弟今日單拖一個人唔敢去咁遠…
ericmmc32 發表於 21/5/2010 07:57:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 6# ivanmark
枝杆由漁毛仔到6.7斤都夠用!