搜索

求各位好心人幫幫手~~~!!

ken563 發表於 21/9/2007 19:06:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我家住公屋樓下有一貓如圖!!! DSC00327.JPG
我平時有比野佢食!!佢
好聽話!!又唔怕人~~!今日我如常比野佢食!!但忽然有個着便服女人走過黎!!開口話,你比野佢食啊!!!我就話:係啊佢無野食好可鄰~!
之後佢就話!唔可以架Wo!!你一係拎走佢!!唔係我地就叫魚農處捉走佢!!我先知便服女人係房屋處D人!!重係一個好無愛心同好醜悪既便服女人 !!!
各位魚楽朋友!!有無人可以養or想養貓呢?可以的話幫下佢找個家啦!!!我唔想佢比魚農處捉走~~~~~~~~~!!
anglerboh 發表於 22/9/2007 12:53:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我屋企樓下..都有好多野貓..唔怕人ga..好得意
而且一出現..己經剪左耳..相信以前係有人養開ga
點解d人..可以咁無良心..
鍾意就買...到唔鍾意就放棄佢地係街
貓同魚一樣..都係有生命ga..都係值得尊重ga
JL-Crazy 發表於 22/9/2007 15:19:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #2 anglerboh 的帖子

師兄

剪左耳可能係 d 有心人,參加左 spca 果個計劃(唔記得叫咩名),捉 d 貓去 spca,俾錢同 d 貓絕育,跟手剪埋耳做標記,搞掂好就放回原地,咁漁記見到 d 剪耳貓,就唔會捉走。

樓主都可以向 spca 查詢下,睇睇呢個計劃幫唔幫到隻貓。
anglerboh 發表於 22/9/2007 18:15:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #3 JL-Crazy 的帖子

師兄..你所提到ga...我全都知道
因為我識得幾個人...係自己出錢..每日去喂貓
幫佢地做絕肓...帶佢地䏲獸醫
佢地..都係一班好有愛心ga人
有時..當我放工..發現佢地喂貓時..都會閒談幾句
其實..有很多流浪貓..都很想別人去愛護佢的
有時..當你同佢玩耍完..佢會一路跟住你..跟都好遠
好似好想跟你返屋企..
我亦見過..有d細路..靑少年用氣槍..竹枝..雜物
追打..呢d流浪貓..我會大声喝停佢地
點解人類可以咁殘忍..唔可以去學懂珍惜其生命
JL-Crazy 發表於 22/9/2007 20:23:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #4 anglerboh 的帖子

對呀,師兄,我對果 d 日日冇停,風雨不改去餵街貓,自掏腰包幫街貓既人仕好尊敬,佢地係默默咁去做,唔係為名為利。
anglerboh 發表於 24/9/2007 13:35:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #5 JL-Crazy 的帖子

有人話...果d人咁樣喂d野貓....只會越生越多..
其實..佢地並不了解實情..
正如..我家樓下..所有流浪貓..都以做了絕育手術
我相信冇一隻貓 或 狗想流落街頭
錯....係人類自私..所做出黎ga..錯
我地唔應該..將責任推左卑d動物