搜索

[釣行] 健康另類新體驗(21/10/07)

樓主| arcticwind 發表於 22/10/2007 23:33:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
<
多謝各位師兄回覆.:fo3
其實隻獨木舟係小弟老豆同友人夾份買黎租比人玩既(好似總共有8隻) 甘小弟係太子爺身份, 當然免費啦.
由於唔係康文署所租出, 唔使任何証書都可以租, 但當然玩家要自量啦.
唔識游水就千祈咪制呀. 同埋唔好自己一個去玩呀(我當日都有朋友一齊去, 不過佢玩手絲生蝦).
同康文署一樣, 玩家係需要著救生衣既, 而我就著返自己件墨族自動吹氣救生衣.
隻獨木舟破浪時都會有水入, 整濕屁股在所難免, 所以一定要帶多套衫去換.
相信好多師兄都知道, 大尾魷出沒魚比較水靜既內灣位, 所以大浪唔會係大問題, 如果風太大亦不宜作釣啦, 係咪?
隻獨木舟係為釣魚而設, 艇身比較肥及穩定, 係水面擺動唔大, 一般遊船河出租既中式遊艇經過後既船浪亦唔會反.
最後關於價錢方面, 其實見人見志, 有好多人會認為甘既體力勞動. 去大清水等租2匹艇仔仲好, 而小弟就覺得甘既釣行比較另類, 值得一試.:fo10
另外小弟亦會同老豆商量, 可能定下一D專位釣魚既price plan, 如反應熱烈, 就薄利多銷嘛.
遲D小弟仲會試下搞其他野, 西沙灣海域有星盧, 可以拖下膠蟲, 又有小物等, 一定要去攪攪佢.
 樓主| arcticwind 發表於 22/10/2007 23:38:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

當然有啦, 我同老婆大人成日都爬去對出既白沙洲浮潛架.:fo10
但雙人既唔係專為釣魚而設, 冇插杆位同船倉, 比較唔方便.
Hehe......你係咪睇左今期Lure Mag Salt入面果幾個日本仔獨木舟seabass呀?
西沙灣果頭有時有D小GT(2-3斤)出沒架, 唔知有冇得搞下呢...
 樓主| arcticwind 發表於 22/10/2007 23:43:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
lok5144 發表於 22/10/2007 23:46:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
正喎 用黎釣魚都得喎
鬼佬joe 發表於 22/10/2007 23:57:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 arcticwind 於 2007-10-22 23:38 發表

當然有啦, 我同老婆大人成日都爬去對出既白沙洲浮潛架.:fo10
但雙人既唔係專為釣魚而設, 冇插杆位同船倉, 比較唔方便.
Hehe......你係咪睇左今期Lure Mag Salt入面果幾個日本仔獨木舟seabass呀?
西沙灣 ...

哈,,,,咁都比你知,,,,, 4月時已考慮想訂,但係自己無車,又唔知放係邊比較方便 有無好提議呀
520038 發表於 23/10/2007 00:26:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
是半月 ma??
肥豬 發表於 23/10/2007 00:28:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
0華~~~~

好勁呀, 湯記你係得0既,

爆叔~~ :fb25 爆叔~~~:fb25

下次活動一定要揾湯記帶隊同做教練先得啦:fb13
naobao 發表於 23/10/2007 00:31:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 肥豬 於 2007-10-23 00:28 發表
0華~~~~

好勁呀, 湯記你係得0既,

爆叔~~ :fb25 爆叔~~~:fb25

下次活動一定要揾湯記帶隊同做教練先得啦:fb13

好提議
 樓主| arcticwind 發表於 23/10/2007 01:09:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 鬼佬maria 於 2007-10-22 23:57 發表

哈,,,,咁都比你知,,,,, 4月時已考慮想訂,但係自己無車,又唔知放係邊比較方便 有無好提議呀

冇車又真係一個大問題wor....
如果係好似我玩依隻甘既硬野, 可以放係西沙灣, 每月比租. 租金等我聽朝問下老豆, 佢老人家訓左.:fo29
又或者好似 Lure salt 班友甘用"可摺式"獨木舟, 摺埋後有個露營背囊甘大. 佢地果隻個排子係Arfeq, 日本野黎.
另外可以睇下依個site:
http://www.foldingkayaks.org/
 樓主| arcticwind 發表於 23/10/2007 01:13:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2007-10-23 00:31 發表

好提議

下!? 唔好啦, 小弟其實只係識得玩, 冇証書乜都冇.
叫做有父蔭先可以玩甘多水上活動咋. 如果去康文署果D地方就乜都唔玩得架啦.