搜索

黑色暴雨勞氣事

最強幻象 發表於 7/6/2008 14:39:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唉...十號風球都要送稿比人...(悟知點解原本個份有問題...)

個時自己有車...點知...係個水氹度...拋左憦...

我已經好快由五波啪落二波度...點知...只係差幾呎...過悟到...

一個浪...com過我架車...仲要落車推...個時D雨...打落個身度...一個字型容~~痛~~

call D fd 黎救車...最後...份稿趕悟切...之後.......
松田先生 發表於 7/6/2008 14:42:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-6-7 14:39 發表
唉...十號風球都要送稿比人...(悟知點解原本個份有問題...)

個時自己有車...點知...係個水氹度...拋左憦...

我已經好快由五波啪落二波度...點知...只係差幾呎...過悟到...

一個浪...com過我架 ...

象象~
做咩唔加分比我老婆呀!!
最強幻象 發表於 7/6/2008 14:45:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-6-7 02:42 PM 發表 
象象~做咩唔加分比我老婆呀!!

吓...乜要架...咁好啦...象徵式...
最強幻象 發表於 7/6/2008 14:52:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-6-7 02:42 PM 發表 
象象~做咩唔加分比我老婆呀!!

係喎松田兄...有無試過自己整筏仔撈箕柄呢...知悟知個鏍牙邊有得賣呢...
松田先生 發表於 7/6/2008 14:53:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-6-7 14:52 發表

係喎松田兄...有無試過自己整筏仔撈箕柄呢...知悟知個鏍牙邊有得賣呢...

pm咗你~
最強幻象 發表於 7/6/2008 15:02:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-6-7 02:53 PM 發表 
pm咗你~

收到啦...麻煩晒...
大便高達 發表於 7/6/2008 15:47:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 的帖子

其實我有一個問題成日都攪唔清楚, 如果好似妳老公咁情況下番工, 係路途上因意外受左傷, 咁算唔萛係工傷 ? ?
skyline 發表於 7/6/2008 16:01:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
政府發呢個指引只不過係門面野,老細行過草都唔生既就一定唔跟,打工既就只可以跟住做.
 樓主| 松田夫人 發表於 7/6/2008 16:08:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 大便高達 於 2008-6-7 15:47 發表
其實我有一個問題成日都攪唔清楚, 如果好似妳老公咁情況下番工, 係路途上因意外受左傷, 咁算唔萛係工傷 ? ?

咁就要睇你公司有冇良心,幫你買嘅勞工保險有冇包括上、落班時間!!
你可參考下面

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/Rainstorm.pdf
八號或以上颱風警告或紅色或黑色暴雨警告生效期間,如僱員在
他該日的工作時間開始前四小時內,以直接路線由其居所前往其工作地
點途中,或在他該日的工作時間終止後四小時內,由其工作地點前往其
居所途中遭遇意外受傷或死亡,一律被視作在受僱期間因工遭遇意外而
傷亡,僱主必須負起補償的責任。
例如一名僱員的下班時間為下午五時半,他在下午七時遭遇意外引
致身體受傷,當時他正在由工作地點返回居所途中,而八號颱風警告正
生效。在這種情況下,僱主便須負起《僱員補償條例》下的補償的責任。

樓主| 松田夫人 發表於 7/6/2008 16:15:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 skyline 於 2008-6-7 16:01 發表
政府發呢個指引只不過係門面野,老細行過草都唔生既就一定唔跟,打工既就只可以跟住做.

單係事情上睇,係我老公上司處理上好有問題啦!!大家有睇電視,都知出面交通情況係點...

評分

參與人數 1金幣 +30 收起 理由
HOOKER7 + 30 有理!!阿嫂。。撐!!

查看全部評分