搜索

黑色暴雨勞氣事

siulung 發表於 7/6/2008 17:13:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ivanlokc 發表於 7/6/2008 17:13:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
松田嫂
我仲淒慘啦,
唔好話黑雨,
十號騷風球都要返工.
最強幻象 發表於 7/6/2008 17:44:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田夫人 於 2008-6-7 04:44 PM 發表 
其實我覺得主要係上司對下屬好唔好,好嘅話下屬會自然為你賣命,呢個道理好多高層都唔會明!!單係事件上面我本身都冇咁勞氣,但聽我老公伸過,呢個"人"返工真係冇嘢做...以下就"人"返工嘅動作...所以我先咁勞氣...1)睇股 ...

無問題喎...一個不折不扣既上司...就係做D咁既野啦...
mickyliu 發表於 7/6/2008 19:55:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ms松田!!唔好咁勞氣啦,mr:松田唔算慘喇,我份工仲衰到不得了,原先今日唔使做架..就係因為黑雨所以要即刻返去候命 ,我份工作每當打風或者黑雨我同我d同事無論如何都要馬上返工做野 ,無得傾
hoo0o0ooh 發表於 7/6/2008 22:21:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mickyliu 於 2008-6-7 19:55 發表
ms松田!!唔好咁勞氣啦,mr:松田唔算慘喇,我份工仲衰到不得了,原先今日唔使做架..就係因為黑雨所以要即刻返去候命 ,我份工作每當打風或者黑雨我同我d同事無論如何都要馬上返工做野 ,無得傾 ...

咁慘~~
bennychn 發表於 8/6/2008 01:52:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔使勞氣...上司既工作就係做D咁既野,你估老細唔知咩...
大家有冇發覺大部份既工司都更有一個平時唔知佢做乜,好似乜都唔識,
識既都係識少少就扮代表,亂up一通跟著就做死班下屬,
見到老細就更係搖晒尾..
凡事多多要求唔會理下屬感受..
就算有人真係忍唔住寧願唔撈直接去搵老細投訴,
個最後都係不了了知...
走既多數係自已,個上司一樣安坐在位,無你咁好氣...
呢D就係做上司既工能,唔係個個人做到...
第一,做呢個位一定唔係一個抱不平既人,
第二,呢個人其實只係一個醜人,佢做D老細唔會直接出面做既事..
我曾經問過幾個都算成功既老板..
點解你們明知條友乜都唔識,狐假虎威但係又肯比咁多錢請呢條癈柴..
佢地話到你做老板你就會知...
呢D人唔係咁易搵,佢地EQ要高,
識擦自已鞋,唔怕做醜人,唔怕比人背後指指點點,
做老板好多時訓醒又有一D新諗頭,自已出聲叫實行一定黑人憎,
落實一D規矩,扣工人褔利就係搵呢D醜人出面,
真係大鑊到無可救藥既地步又可推晒落這個人身上...
所以......平常心啦,打工係咁架喇