搜索

黑色暴雨勞氣事

helloboyfl 發表於 7/6/2008 16:16:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁既情況真係幾慘, 但係我想講, 一般公司都會set 定一個時間 ie. 12 noon 或 2pm, 之前唔落風球/黑雨可以唔駛返.
係此時間之前落左, 係要2hrs 之內返工的. 佢老細都係跟指引的, 另外亦要諗下, 如果成公司既人都返晒去, 只得你先生返唔到, 咁d 高高層看在眼裏, 就麻煩了.
HOOKER7 發表於 7/6/2008 16:20:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我好同意,>>:%17^ 係我老公上司處理上好有問題<<:%17^ >>點做人上司???
我打俾我阿頭,佢都叫我唔好返啦..
flyfisher 發表於 7/6/2008 16:27:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
由此事可見, 松田兄對公司係好重要, 佢唔返工, 公司同老板好多野都會攪唔點。

松田嫂, 唔好勞氣................... 有啲老板,上司會講............."我都能夠返到工, 其它人又可以,  點解你唔得?"   只可以話佢地唔識體諒吓啲員工.......無計!
kingston 發表於 7/6/2008 16:42:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唉... 打工仔係咁o架喇... 我地公司如果返緊工掛黑雨... 仲冇得返屋企添...
 樓主| 松田夫人 發表於 7/6/2008 16:44:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 flyfisher2010 於 2008-6-7 16:27 發表
由此事可見, 松田兄對公司係好重要, 佢唔返工, 公司同老板好多野都會攪唔點。

松田嫂, 唔好勞氣................... 有啲老板,上司會講............."我都能夠返到工, 其它人又可以,  點解你唔得?"   只可以話佢地 ...

其實我覺得主要係上司對下屬好唔好,好嘅話下屬會自然為你賣命,呢個道理好多高層都唔會明!!
單係事件上面我本身都冇咁勞氣,但聽我老公伸過,呢個"人"返工真係冇嘢做...
以下就"人"返工嘅動作...所以我先咁勞氣...
1)睇股票
2)打電話吹水
3)刷鞋
4)借用下屬令自己爭取表現
多不勝數......
skyline 發表於 7/6/2008 16:50:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kingston 於 7-6-2008 04:42 PM 發表
唉... 打工仔係咁o架喇... 我地公司如果返緊工掛黑雨... 仲冇得返屋企添...

咁好正常呀.因為老細話出便黑雨政府話要您地留係安全地方,公司就一定安全啦,所以都係唔比您地走.
松田先生 發表於 7/6/2008 16:51:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kingston 於 2008-6-7 16:42 發表

sir~呢樣好正常~我反而接受到喎!!
松田先生 發表於 7/6/2008 16:53:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田夫人 於 2008-6-7 16:44 發表

其實我覺得主要係上司對下屬好唔好,好嘅話下屬會自然為你賣命,呢個道理好多高層都唔會明!!
單係事件上面我本身都冇咁勞氣,但聽我老公伸過,呢個"人"返工真係冇嘢做...
1)睇股 ...

喂....喂...喂....你講到咁白....係咪想我比人炒呀.....
flyfisher 發表於 7/6/2008 16:58:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田夫人 於 2008-6-7 16:44 發表

1)睇股 ...

都係嗰句...............佢係你上司, 能夠坐到個位, 有老板睇住, 一定有作用嘅!

勞氣傷身心呀!
IVYVY 發表於 7/6/2008 17:11:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
亞嫂咁勞氣...一定要出黎執番劑生蠔先得喇......