搜索

[釣場] 你肯ng肯去冇私分享釣位!?

7-UP 發表於 15/5/2009 09:19:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
見耐ng耐就有人出post問 , 邊個邊個釣點近期有冇魚牙??邊個邊個釣點咩釣位會好魚d牙??
又邊個邊個釣點應該釣邊段時間 用乜釣組 用乜釣餌牙??
試一個釣點釣位可能要試好多好多次 , 至知道要釣乜流水 , 日水 or 夜水又有分別
set 咩釣組 釣幾深水又要不停甘試 , 而且平日大家都要返工返學
可以去釣ga時間就只有放工放學後ga偷釣 , or 假日去偷  , 時間真系有限
所以對一個釣場釣位ga熟識 , 可以話系用時間去累積
如果有人問釣點釣位問題 , 各位c hing c tse肯ng肯冇私甘
將你對邊個邊個釣點釣位ga認識 , 全部公開分享??
單選投票, 共有 168 人參與投票
80.36% (135)
19.64% (33)
您所在的用戶組沒有投票權限
alanman1007 發表於 15/5/2009 09:32:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

大約既釣點同方法都會描述下~
唔會係網上面好詳細分享~
公開任人睇任人去既話~ 怕有無良釣友破壞個環境...
大家見到面~ 吹下水~ 或者一齊去到釣場互指教下~ 我覺得無問題~
最少你傾談中知道果個釣友有無品~ 無品既話~ 都費事話佢知啦~唔驚佢搞破壞咩...

補充番少少先~ 如果想釣魚~ 可以係度約朋友一齊釣架~
E度好多人等緊你釣架~KAKA~ 到時就唔怕唔知邊度無魚釣啦~
回復

kam123 發表於 15/5/2009 09:40:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有魚齊齊釣......開心好多呀
我就冇所謂
回復

muimui415 發表於 15/5/2009 09:47:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
青衣中国油、庫釣落流
回復

billychan246 發表於 15/5/2009 10:28:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
問得好!我都試過問人,釣幾出,釣幾深!但都冇人肯答!
聽之前d人講,一位,二餌,三運氣!位係第一!咁你就知,位幾咁重要!
我哩d新手,一星期釣一次!試得幾多個位...... 再講,打粉,好難周圍轉位!因為d粉吾多吾少,都會聚集左少少落底!同埋d粉,吾咪一打就起到作用!咁更加難轉位!
我諗好少人真係會講!
回復

1205 發表於 15/5/2009 11:15:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有時好難講
無話肯唔肯講出黎
講哂出黎點釣食咩流,釣唔到就話你吹水
唔講又話你自私扮高手
回復

alex_dick 發表於 15/5/2009 11:19:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
講吾講我覺得兩睇

如果果個系步兵位我又會成日去既好坦白~我吾會講
最多都系講邊區
如果個位短期吾會去既我先會講

如果個位系吾系步兵既礁位既,我都會講

原因系如果步兵位而又成日去既位
吾系驚人釣晒D魚,而系當講完打後果個星期去到企滿人
自己要搵位插既,真系好無奈,因為步兵轉第二個地方都吾得
甚而有時系朋友帶去既
我吾去但慮到個朋友去到插針都插吾入既,咁又點好意思呢~~!

要座船先去到既礁位起碼去到都叫做有得轉下位
而且我又好小出礁~~haha

磯釣,竿又長,浮波又會行,其實都好"牙炸"要既位比人多
如果人多,自己識既都有得就下
如果吾識,有D又吾肯就~~~仲要你千萬吾好中魚
如果吾系當你再投個釣組出去時,有個浮波系你面前既都幾無奈~~!

魚就可以話有本事你釣晒佢
但位就~~吾通你話有本事就趕走佢~~?

回復

最強幻象 發表於 15/5/2009 11:22:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
問得好...我比較自私...我會選擇性去答...
回復

1205 發表於 15/5/2009 11:33:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

如果係公開平台我連選擇性都唔講,
除非你成個月都唔去果度釣啦,我試過幾次講出黎,下次去個釣點一睇D人多過旺角...
回復

最強幻象 發表於 15/5/2009 11:46:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果係公開平台我連選擇性都唔講,
除非你成個月都唔去果度釣啦,我試過幾次講出黎,下次去個釣點一睇D人多過旺角...
1205 發表於 2009-5-15 11:33 AM

哈哈哈...講得就預左多人去...
回復