搜索

[釣具] Fly 竿數問

遊客 發表於 20/5/2009 15:43:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞

小弟玩開好多種釣法,唯獨未玩過 fly,亦未楂過實物上手,想請問下竿的問題:

入門級的話,大家建議新手最平要買到咩級數的竿呢?例如玩磯釣買日本廠的話,我們都經常建議新手買 1000 樓上的比較好楂,少墜頭,平衡感好。

因我見價位好大差別,美加澳洲等地,閒閒地普通級數旭下可以幾千港元一支,甚至過萬都有。相反睇日本shimano catalog,就平好多。最平ebay 的外國網上釣具店,經常有全新,幾蚊起價任你bid,計埋運費最平可以平到港元舊幾水有支。

ebay 哥d 好似好吸引,究竟用唔用得嫁?我都明一分錢一分貨,但試過大陸百幾蚊小磯竿都執過好野。所以想知道平野係差到去咩程度?我最關心重量問題,想請教下大家,例如我想睇支 8-9 呎的,用得過的竿自重應該係幾多g ?重過幾多g 就可以唔使考慮呢?

還有號數問題,睇過下介紹同舊post,知道 1-4 左右釣溪中小魚,5 - 7 開始 target 大的淡水魚及海水中小物,8-9 以上可以釣 queenfish、吞拿了。

都係哥句因我未拿過實物,亦考慮網上買竿,有無d 對號數的具體少少的形容呢?例如每大一個號數大約等於可以承受多幾多lb/ kg ?就好似磯釣線咁 1 號 = 4lb, 2 號= 8 lb 咁有數得計?

又或者例如以竿同竿比,幾多號的 fly 竿,感覺會相近於幾多號磯釣立竿、或毛竿?等等?

因為小弟玩開鐘意軟竿細線博魚慢慢歎,如果 target 海水中小物玩下立玩下鱸等等,想調低到試下用 8-9 呎的 #4 fly 竿,但又怕太軟,因為未拿過實物,所以想問點意見。

謝謝各位。
bulldog 發表於 20/5/2009 16:27:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
遊客兄,

你身在可方?

講D竿似晌亞洲,
講D魚似晌西方!!
kfd 發表於 20/5/2009 16:30:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
入門竿﹐bulldog有介紹過 abu﹐我略略試過7/8﹐對我而言實在真係好cast

選竿其實就好個人﹐吾同人亦有吾同意見﹐有人喜歡 medium action (博魚更有手感﹐易上手)﹐ 有人喜歡 fast action (cast 更遠距離)

另外仲要睇釣場(風﹐障礙)﹐ 毛鉤(重量﹐大細﹐風阻)﹐魚種(警覺高低﹐精口)

如果想試下吾同既竿﹐可以一齊釣聚下﹐再諗下自己想要咩竿啦

慚愧講句﹐我未中過立/鱸﹐不過亦叫成功挑引到追餌。 我自己就會用#4 fly 立﹐fly line 落水較靜﹐用細tippet。 海鱸我用#8﹐易cast遠距﹐毛鉤大有易控制﹐不過要其開口咬fly就另一回事﹐我亦將會公開所得經驗分享供大家實淺
bulldog 發表於 20/5/2009 17:17:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
遊客兄,

都o係齊齊釣敘聚一下直接D。

因為FLY釣具o既系統同操作真o係非常唔同。

到時好可以手持實物,拋下絲。
感受不同毛鉤同重量﹐大細﹐風阻等關係。

竿方面可能有:#000,#2,#4,#5,#6,
#7/8,#8比你試。

#10,#12,D師兄就未必拎出o黎o勒。
 樓主| 遊客 發表於 20/5/2009 18:04:21 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
唔該晒兩位,覆得好快哦。

小弟現時因工作關係一年有約大半年時間會係澳洲,有鬼佬 ( 西方人 ),地理上就好似近亞洲多d。哈哈。

我個區份就眼見無乜人玩 fly,可能因為近海而離內陸河流較遠,鬼佬主要玩 lure 同膠蟲,用真餌釣都係用假餌竿,surf 都少,fly 更少之又少。對像魚並唔係真係無,其實saltwater 有唔少魚都見人可以用 fly 搞到上來,有得諗諗。就好似hk 早幾年咁,前打、假餌、甚至fly 都唔係本地用唔著,只係未有人推廣。

最大間的釣具店,95%清一色以上係各類假餌竿,少量 surf 竿,fly 竿通常無,有都係得一兩支。fly 絞同線就更加唔使講。

有一兩本專門講 fly 的雜誌賣,我有時會買來睇。但因為唔係由最基本開始講起,而我以前連釣組係點都未識,線要有 backing、fly line 同 leader 又唔知,起初真係睇唔明up 乜。直至係呢道潛過水,有左d 基本構念,先好左少少,開始明點玩法。

所以釣具都係打算上網買 lor,因為唔上網跟本無得買。亦因為無得拿上手試,所以先有以上問題,諗住問清楚d,驚買錯唔岩用。我真係認真想知既。例如上述幾號竿可以承受到幾多lb 力、自重最好唔好過幾多先好楂等等問題。

絞我本身有,竿現在睇緊想買支 8-9 呎,#4。我諗會比較適合自己。
bulldog 發表於 20/5/2009 19:38:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔該晒兩位,覆得好快哦。

小弟現時因工作關係一年有約大半年時間會係澳洲,有鬼佬 ( 西方人 ),地理上就好似近亞洲多d。哈哈。

我個區份就眼見無乜人玩 fly,可能因為近海而離內陸河流較遠,鬼佬主要玩 lure ...
遊客 發表於 2009-5-20 18:04

遊客兄,

你試試晌 YouTube search "australia fly fishing" 呀 !!

都有唔小野睇喎。

不過D地方,就要你遲D介紹下喇。

鹹淡水都有喎 !!!
返香港時聚聚啦 !!!!

HappyClam 發表於 20/5/2009 21:03:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Hi Visitor,

From my point of view, you should start with a Medium action 9' #6 rod as I did.
Medium action means softer you have to cast with more formal action, timing & skill.
It trains you up the basic casting timing & action. I'm a beginner too and had my
medium action at the beginning. After catch-up the timing & basic skill, handling
of different # or action rod will never be any problem.
好黑仔 發表於 20/5/2009 21:23:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我只可以講一句

我估將來有多一位師兄fly毒
kfd 發表於 20/5/2009 21:39:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係澳洲不如search下﹐行遠D找間fly shop﹐試多幾款
bulldog 發表於 20/5/2009 21:50:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我只可以講一句

我估將來有多一位師兄fly毒
好黑仔 發表於 2009-5-20 21:23

我估已經有位學生哥中o左 fly 毒 !!