搜索

反思On saltwater fly or surf fly, 從大浪灣回來後

coffeemove 發表於 24/4/2013 00:09:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳門
<

這次大浪灣登山釣行雖然天氣一般, 不過就四月連綿悶雨中只有露營當晚下雨,已經天公做美,另外,本人作釣時間為第一天6-7漲潮時分,那時風几乎無咩, easy for cast ,第二天早上8:30-11作釣,近11點才大風大浪, 也是第二天第二次漲潮.

至於釣獲, 0.5條, 仲要係勾到魚吐, ><最後溜走也不知什麼魚, 大約半隻手掌大, 上半身黃,2小黑點, 肚白, 又不像釕公, 花身雞, 我同行山友話應該係雞泡.   用Crazy Charles 有追, 無咬.

不過這次我算是獲益良多, 原來近岸, 流槽位真係有魚, 使我對fly on beach or surf 有了信心和希望, 也改變了我saltwater w
wily must be cast very long 才有魚的覌念

不過在爬了部分surf topic in this forum I find that even fish on beach by fly in HK,竿其實必未用到8-10, 目標魚頂多也5-6, 當然釣也不能太大, 不知我想法有否錯, 我猜測, 希望各英雄指點一下

再來如數釣點, surf 版也post 不少, 點不少也易去, 尤其我不熟香港也不難去有些.因此fly on saltwater 能否也可copy the location that used to be in surf fishing?

另外目標魚也有不少, 釕公, 沙鑽等

最後好希望可以在此了解大家有無意一起去beach 搞搞, 互相學習發掘?

評分

參與人數 2金幣 +399 收起 理由
bulldog + 199 鼓勵分!!
flyfisher + 200 原創內容!!

查看全部評分

樓主| coffeemove 發表於 24/4/2013 00:22:04 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
左邊岸從海浪拍打高度推算就是這灘前與前濱土之間的流糟位, 也在這找到可能是被水流困起的小黃色魚仔群
回復 支持 反對

naobao 發表於 24/4/2013 03:11:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
十分好經驗分享!!
我剛於過去嘅星期日到大廟釣魚,
係玩小型天秤投釣,目標魚係沙立仔,
我都係主攻較近距離,經過幾個鐘嘅實踐,
一路拖一路釣,我發覺基本多魚追多魚咬係較近標點,
如果你有興趣,我覺得可以到此處一試,
大廟碼頭旁就有一個小沙灘,
可以落水釣,係不錯釣點,
魚一定有,而且有一定數量,
問題係用何種毛勾...
我個經驗,呢D魚仔都好喜歡追白色物體,
不過呢個時期,魚體都仲係好細,
師兄可以一試!!
如果時間能配合,我願意一齊去試

其實香港仲有好多呢類合適釣點可以試嘅
回復 支持 反對

樓主| coffeemove 發表於 25/4/2013 16:18:46 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
To naobao 大大

看5月oK否, 我有機會向你學習下, 當然我只有fly rod and only want use fly, but let we both fish on surf, 而且我也打算要綁一堆crazy charle , 鈎子也要用細釣, 另外original 的小蝦毛鉤也是白色.

另外, 沙鑽應該也食沙咀吧, 海蟲形的fly 也要準備一些

期待期待

回復 支持 反對

naobao 發表於 25/4/2013 16:40:43 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
coffeemove 發表於 25/4/2013 16:18
To naobao 大大

看5月oK否, 我有機會向你學習下, 當然我只有fly rod and only want use fly, but let we  ...

投釣使用天平,其中一個作用係,當拖動釣組時,揚起水底沙泥,吸引魚注意,係中魚好重要因素之一,你可以參考一下
回復 支持 反對

樓主| coffeemove 發表於 25/4/2013 18:30:32 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門

http://globalflyfisher.com/fishbetter/the-only-knot/

早前也有師兄說到系上2隻FLY 一上一下(參見大浪灣之可能性, 上面這WEB 應該就是說他說的

至於你說 的I THINK IS USEFUL ALSO, SO I HAD TO TRY TO TIRED IN LEADER AND CAN BE CAST .^^

Upwards

Upwards

Downwards

Downwards
回復 支持 反對

寶記 發表於 28/4/2013 18:10:58 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
記得叫埋我呀 ~~~   
回復 支持 反對

樓主| coffeemove 發表於 28/4/2013 19:00:24 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
一定要啦, 快快製作多d海水毛鉤,
回復 支持 反對

benzene 發表於 29/4/2013 00:02:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
爆叔玩的是沙鱲仔吧,那個位魚量超多……
不過真係bb,超小形型sinking fly總有收穫,但要#1,2號竿好一點……
回復 支持 反對

樓主| coffeemove 發表於 29/4/2013 01:37:47 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
><最近I 覺得HK 玩FLY IN SURF 應USE WF5, 今天SEE BLOG FROM TW 原來WT3也OK, =_+

BENZENE兄你說#2  >< I DONT HAD ONE, 不過魚小小隻的, 竿太大真的感認不到, 就像I GO 大X海灣USE #8, 實在是太大號了
回復 支持 反對