搜索

[釣技] 投釣技巧幾問

justinhyh 發表於 15/3/2008 03:01:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 美國
我玩開投釣...但係成日都龜.....未試過真正中過魚只係中過幾次鱔....
我諗應該係我投術上有d問題, 所以想響度請教下各位師兄....
1. 我見支竿好重,通常都係平放響地下算....但係隔一陣拎返起想收返黎果陣就掛底...
都唔知係比魚整左入石定係咩.....係唔係有做錯呢?
2. 成日聽d人話有魚訊要把握時間揚竿, 其實咩係揚竿? 係唔係大力向上一chok等插中條魚?
3. 我成日都係釣日水同用生蝦做餌多....我目標魚係斤幾重或以上的魚...生蝦應該幾大隻? 係唔係魚鋪果d手指尾長的沙蝦就得? 咁街市d死中蝦可唔可以呢? 我之前用一投出去就散左= =
4. 如果用蟲又點樣成條過咁用?
5. 用幾大隻的勾好?
6. 主線5號子2.5 又上唔上到我上面講的目樣魚?

太多問題啦...我諗我要搞清晒d concept 先唔洗再龜.....
anglerboh 發表於 15/3/2008 08:50:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄..你不如先講講你d釣具先
師兄係用幾多号..幾呎竿呀??
師兄平時會去邊度投釣多..日水定夜水..會投幾遠呀
資料詳細d..其他師兄至可以幫到你呀
mo1209 發表於 15/3/2008 09:09:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟學藝未精,小小個人想法:
唔建議放響地下呀, 一來你睇唔到竿頭的動靜, 二來好容易俾人踏斷
飄飄然 發表於 15/3/2008 09:09:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 justinhyh 於 2008-3-15 03:01 發表
我玩開投釣...但係成日都龜.....未試過真正中過魚只係中過幾次鱔....
我諗應該係我投術上有d問題, 所以想響度請教下各位師兄....
1. 我見支竿好重,通常都係平放響地下算....但係隔一陣拎返起想收返黎果陣就掛底...
...

1.可以用竿架,因平放地上比較難視察魚訊,如遇上有些斤両既魚分分鐘連竿都冇埋,底投掛底機會大係正常,!!
2.提竿向上揚,揪竿!!
3.投出時要留意魚餌之擺動方向再順勢投出!!
4.通常可由虫頭鈎入包住鈎身,虫尾由他徐流水飄動!!
5.視同標魚而定呢!!
6.底投過石機會大,用大些小炭脚亦可!!
 樓主| justinhyh 發表於 15/3/2008 11:25:01 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
我再講下自己的工具先
我用開15號360投竿, 通常響西貢果頭釣...
目標魚係斤頭石斑紅油冇一次中過
9成都係玩日水
billychan246 發表於 15/3/2008 12:05:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣大魚邊有咁易呀!!在岸邊魚仔多,大魚少,哩個係肯定!你要識揾釣點!又要識睇水流!又要知你目標魚的習性!好多野配合到才釣到大魚!不過日水釣大魚,不如夜水啦,夜水機會係易中d!
leoncody2639 發表於 15/3/2008 14:20:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 justinhyh 於 2008-3-15 03:01 發表
...

1)玩投底,掛底時常有,有時水流沖入石隙,有時被魚拉入石,當知道入石時不要死拉這樣只會拉實,應輕輕豆豆支竿,確定鉛入石或勾入石,如勾入石試試放鬆少少主線!
但有時候以為掛底,其實有時候d蟹作怪玩野!

2)當有魚訊時未必即時大力揪竿,因為每種魚食餌方法式不同,要因應魚種才何時作出揪竿動作,揪竿並不是如你所講,沉底揪竿主要目的是把魚揪離石底防止入石

3)看你目標魚來講2至3吋長的蝦便足夠,至於死蝦投散問題,好可能勾錯位或勾太細又或者你投出時用力不當!

4)青虫勾頭

5)你所定的目標魚個口都好大,最好用大隻d勾約6至8號

6)唔會!可以上到,要看看你技術!

如有其它問題請pM我!
leoncody2639 發表於 15/3/2008 14:23:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 justinhyh 於 2008-3-15 11:25 發表
我再講下自己的工具先
我用開15號360投竿, 通常響西貢果頭釣...
目標魚係斤頭石斑紅油冇一次中過
9成都係玩日水

你支竿可能弱左d,你支竿釣立幾好,釣班就........!
 樓主| justinhyh 發表於 15/3/2008 23:34:01 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
唔該晒各位大佬...
咁"搞"上面果個磅頂又點樣用呢?我一路都唔識較鬆緊有咩用
 樓主| justinhyh 發表於 15/3/2008 23:37:51 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
原帖由 leoncody2639 於 2008-3-15 14:23 發表

你支竿可能弱左d,你支竿釣立幾好,釣班就........!

哈哈, 我都想轉過支, 我,而家響美國...暑假返黎就換ga la...
20 號又好唔好呢?