搜索

[釣技] 投釣技巧幾問

leoncody2639 發表於 19/3/2008 01:29:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 zion1 於 2008-3-18 23:18 發表
順便一問..
大家可能都試過用磯桿打沉底, 如果中到怪物.
你地會唔會頂? 唔頂可能入石.
有次就係比條怪物sm .. 頂到支桿響晒...為左唔保住幾百蚊, 比左幾手就無左. ...

我從來都未用過磯竿打沉底,所以我都想知典頂唔比佢入石!
maxwell1619 發表於 19/3/2008 20:29:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我試過一次磯竿都可以頂魚, about 1kg 黃腳, 不過主c要用4號以下, c嚮就即鬆手好啦, 會炸竿的, 折斷過一支, 經驗難忘 .....
 樓主| justinhyh 發表於 20/3/2008 04:55:55 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
我想問中左魚又點....
咩叫要頂魚?
有次我中左...我個frd 同我講....等咩呀..快快手搞佢上黎啦...
但係其實使唔使響水入面玩到條魚冇力先? 收條魚應該點收?
仲有....點解有點聽人講..要放絲比條魚..一放比佢咪入石?
leoncody2639 發表於 20/3/2008 12:39:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 justinhyh 於 2008-3-20 04:55 發表
我想問中左魚又點....
咩叫要頂魚?
有次我中左...我個frd 同我講....等咩呀..快快手搞佢上黎啦...
但係其實使唔使響水入面玩到條魚冇力先? 收條魚應該點收?
仲有....點解有點聽人講..要放絲比條魚..一放比佢咪入石? ...

頂魚即把中勾的魚拉離石底,每支竿力度不同未必中魚要玩殘佢才拉佢上水!除非你dC唔夠力怕拉斷失魚或中條魚大到魚C竿絞都唔夠力先至收收放放玩謝佢!

zion1 發表於 20/3/2008 12:46:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
試過去嘉頓比D師父笑支野(桿)細
佢地全部都係水喉通上陣。
leoncody2639 發表於 20/3/2008 14:48:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 zion1 於 2008-3-20 12:46 發表

果度當然啦!怪獸區域,炸竿掃絞地帶,果度奪去不少竿絞生命,我fd都在此炸左支25號投竿及掃左隻10000直絞,我就好彩d燒絞!
飄飄然 發表於 20/3/2008 15:22:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 zion1 於 2008-3-20 12:46 發表

嘉頓既位比較另類,太多騎樓位,喺岸上都幾惡搞,落艇隊佢機會率會高d,但喺投釣(試版)區叫人落艇隊好似有d離題,但係都係想帶出針對地方既釣法,唔好介意!!
naobao 發表於 20/3/2008 15:29:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-3-20 14:48 發表

果度當然啦!怪獸區域,炸竿掃絞地帶,果度奪去不少竿絞生命,我fd都在此炸左支25號投竿及掃左隻10000直絞,我就好彩d燒絞!

燒絞=著火??
leoncody2639 發表於 20/3/2008 15:34:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 飄飄然 於 2008-3-20 15:22 發表

嘉頓既位比較另類,太多騎樓位,喺岸上都幾惡搞,落艇隊佢機會率會高d,但喺投釣(試版)區叫人落艇隊好似有d離題,但係都係想帶出針對地方既釣法,唔好介意!! ...

艇釣?間唔中見d魔鬼打水 !重要係艇邊打!
leoncody2639 發表於 20/3/2008 15:38:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-3-20 15:29 發表

燒絞=著火??

出煙姐!