搜索

投得遠是否最重要??

淡茶一杯 發表於 21/4/2008 22:47:28 | 顯示全部樓層 IP:- 山東煙台
投的远不一定有鱼。也不一定为了鱼。本人最衷爱滩。岸远投。有的时侯就是不钓鱼也要带上鱼竿到海边去甩上几杆。有时能玩上几个小时。看着鱼坠划破天空飞向大海。那心情。那叫一个。。。。。爽。细想想钓鱼未必就是为了鱼。看看那些放分风筝的。打拳的。跑步的。。。。。。。再看看那些钓鱼高手们在和大鱼拼博中累的精疲力竭。好不容易把鱼弄上来。量一量尺寸。称一称重量又把鱼放回水中。所以说不管是钓鱼也好。放鱼也罢。其最重要的是。。。。高兴。开心。。。。。朋友们。拿起你的长竿奔向大海吧。在一收一松中寻找快乐吧!
gary8154 發表於 21/4/2008 23:31:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
投得遠可能佢地有自己排口,如果冇排口,投遠D慢慢收返來,就可以抓到新排口了!。
mtrc 發表於 28/4/2008 20:48:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 的帖子

掉遠D冇料到再慢慢收番泥
leoncody2639 發表於 29/4/2008 20:30:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實投得遠還有個重要原因,投釣有個基本功,就是試底這一環,投釣試底目的並非只試深度,還要以感來觸摸海底環境,所以要從遠水拖回來試,從而得知環境後,投向那個目標點!
小菜鳥 發表於 21/5/2009 12:32:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟是新手, 隨便說說, 越遠只能代表你釣魚的範圍越大! 這並非代表一定中魚! 也只能說你能接觸魚區範圍大了,  (因為能投得遠,  就當然可以釣埋 近既釣場), 所以如大家運氣跟技術都差不多的話... 基本上能遠投的中魚機會率會比較多 ^^.   至於中不中到魚,   就看自己的魚運了.
DarkShadowR 發表於 11/11/2009 11:43:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟都係鐘意飛到老"連"咁遠..除非test到有指定排口la..
主因都係我唔識睇山勢或流水去判斷正確排口位置, 所以會要好努力咁"試位"..
而且"fe"出去個下實在太爽, 呢個都係玩投釣既主因
多數都係由10-2點方向咁响海底拖行搜索..(呢個方法係上網睇d師兄分享.)
wongkac 發表於 4/5/2010 22:41:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
答案很簡單麻…

想釣的魚在近處=投得遠不是"最"重要

但如果想釣的魚在遠處=投得遠就一定"最"重要了

至於如何知道魚在那處…魚知道
kuongseng 發表於 6/5/2010 23:16:53 | 顯示全部樓層 IP:- 四川樂山

咁都仲要問,咁點解你唔問下做乜事D人搭船搭到老年咁遠去南油.........
 樓主| naobao 發表於 7/5/2010 00:47:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁都仲要問,咁點解你唔問下做乜事D人搭船搭到老年咁遠去南油......... ...
kuongseng 發表於 2010-5-6 23:16

咁耐嘅帖你都捧場回帖
係人都知油井係一個標點,先至老年咁遠都肯去...
只要對投釣有認識,
就知呢個比喻同帖要討論嘅話題係無乜關係,
就算係芒芒沙灘釣魚都係要講究標點,
投得遠係可以搜索更多標點,
但亦不一定係必然!!