搜索
返回列表 發新帖

初哥問題

TiGER 發表於 15/5/2008 14:47:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mo1209 於 2008-5-15 14:05 發表
小弟自學磯釣已有大約6個月了,
網上閱讀左不少大大的釣魚文章, 但都係釣唔到魚......

由唔打粉... 覺得waste money, 到現家知道打粉的重要...但都係龜.......

唉..真係有d 心灰.....

冇計..次次都係自己就去 ...

其實玩浮遊磯釣....唔係就咁打吓粉拋個釣組出去就等個浮波沉咁簡單....要睇埋天氣、水流、對象魚、誘餌粉、釣場、點樣set釣組...等等幾種因數加埋...作出配合同對應.....

- 魚仔消餌: 打左幾下粉, 一放釣餌落海.. 不消3s已俾ko...浮沒沉都未沉過... 就要換餌.... 點釣姐........
1.可以有幾種方法...最常用就係誘餌分離(粉打流頭,餌落流尾)
- 當水流流向岸邊, 就算投到幾遠..水流都會將浮波推回岸邊...跟住就掛底了.... 點攪...-.-'
2.你可以另找一個位....水流係向反出或者行左右兩邊....(如果果位無得行既,你可以張釣組set返淺D同張夾鉛推返高)....流水對釣魚好緊要,唔啱流魚係唔開口食嘢.....
- 大家打粉, 釣餌好多時都係用返南極蝦, 大家會唔會選擇其他呢?(青虫/生蝦仔)
3.咩餌釣咩魚....唔一定用返南極蝦.....(佰貨撞佰客...佰餌撞佰魚)

樓主| mo1209 發表於 15/5/2008 14:48:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-5-15 02:40 PM 發表

初哥問題小弟自學磯釣已有大約6個月了,
網上閱讀左不少大大的釣魚文章, 但都係釣唔到魚......

由唔打粉... 覺得waste money, 到現家知道打粉的重要...但都係龜.......

唉..真係有d 心灰.....

冇計..次次都 ...

我多數向科學園, 同馬料水果邊,
我打粉都係日水打, 未試過夜水打呀, 因為睇唔到水流.. 唔知d 粉流去邊...

所以呢個星期6, 我就諗緊好唔好買d 青虫+打粉黎釣, 希望頂到耐d
catiii05 發表於 15/5/2008 14:53:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mo1209 於 2008-5-15 14:48 發表

我多數向科學園, 同馬料水果邊,
我打粉都係日水打, 未試過夜水打呀, 因為睇唔到水流.. 唔知d 粉流去邊...

所以呢個星期6, 我就諗緊好唔好買d 青虫+打粉黎釣, 希望頂到耐d

夜水點會唔知流呀?睇個釣組點飄都知啦!
睇釣組移動方面快慢…已大約知流向流速

預 D 蝦仁都得呀…平+容易
 樓主| mo1209 發表於 15/5/2008 15:03:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TiGER 於 2008-5-15 02:47 PM 發表

其實玩浮遊磯釣....唔係就咁打吓粉拋個釣組出去就等個浮波沉咁簡單....要睇埋天氣、水流、對象魚、誘餌粉、釣場、點樣set釣組...等等幾種因數加埋...作出配合同對應.....

- 魚仔消餌: 打左幾下粉, 一放釣餌落海..  ...

多謝 tiger 兄的解答, 睇黎我現家最需要, 係學識搵釣位, 就返d 水流。
 樓主| mo1209 發表於 15/5/2008 15:05:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-5-15 02:53 PM 發表

夜水點會唔知流呀?睇個釣組點飄都知啦!
睇釣組移動方面快慢…已大約知流向流速

預 D 蝦仁都得呀…平+容易

明白, 收到! 等我又試下先~~

同埋要做返本死亡筆記~~~
tagtagtag 發表於 15/5/2008 15:56:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-5-15 14:34 發表
放法好多個...比個最簡單的方法你...忍and等...有大魚埋左你個位D魚仔自然走...

有時條大魚未必好大條...斤拎D魚仔都已經會避...祝早日破龜...

幻象師兄説得非常對、忍同等兩個字比釣魚時方法還重要、好多時釣法無問題不過長時無魚你可得會釣下東釣下西轉下位等等。這樣便錯過了種魚的幾會。
hong616hong 發表於 15/5/2008 19:06:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
留意下魚仔...泳層如只0水面層..試下重0的釣組~~如全層都係魚仔用多少少粉留住魚仔0係腳邊...釣出0的打少過腳邊份量0既粉出去~~~如有大魚埋..少魚會有有異樣或走開!!!!如都不能分離魚仔~~可能要蝦粉分開打~~本人認為粉會俾蝦更引到魚仔~~粉打腳邊....再打少量粉+蝦出離岸遠少少0既釣區...當然一樣要留意水流~~
billychan246 發表於 15/5/2008 19:54:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
六個月......打粉都冇魚!咁真係技術同經驗問題!不過打粉都吾一定會有魚既!
我玩磯都係吾打粉!但都有魚釣到!釣魚講好多野,又要識揀位,又睇天氣水流氣溫......仲要自己試,自己諗,又學吓人!
我都係新手,玩左兩個月,釣手掌size同魚仔都周時有!大野都中過一次!
你都要試多d,魚係實有!
helloboyfl 發表於 15/5/2008 20:13:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔介意去揾下的話, 好多釣會或機構都有新手班. 跟下佢地, 學下人地點釣.
阿聰 發表於 31/5/2008 13:45:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mo1209 於 2008-5-15 14:44 發表

我試過打d 向腳邊, 俾魚仔食...., 釣餌就投到一竿之外...
點知d 魚仔.. 一食完就...就走出一竿之外.... 哈.. 追我舊餌黎食..頂佢.....

打誘餌的timing,  份量、距離和水流閱讀都可以增加分離的效果
如近岸打散d, 多d.    外邊0既完一匙實的, 中途不可散開,  落點要歸一

真係太多魚仔都無計0既,  用硬餌囉!