搜索

DIY手作慢速摩打掣造過呈。

gary8154 發表於 12/6/2008 20:51:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
先做好材料,
然後用混合膠古定,
上叻架,
庄上絨布或其他絨面ga材料(唔使整花竿身)
模型車零件或用其他材料(其他材料可睇DIY區其他師兄ga.post)
接上電線或可加開關制
完成
9.jpg 8.jpg

評分

參與人數 3金幣 +430 收起 理由
TEN69 + 180 四驅車龍頭加轆,勁呀!
松田先生 + 200 好心思~我非常欣賞!!
siulung + 50 我好欣賞!!

查看全部評分

相關帖子

siulung 發表於 12/6/2008 21:10:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,用翻條黄綠水線好啲喎
車仔輪都比你諗到,好野
anglerboh 發表於 12/6/2008 21:28:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄手工一流呀
 樓主| gary8154 發表於 12/6/2008 22:18:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
松田先生 發表於 12/6/2008 22:20:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
gary兄~
非常欣賞你嘅心思,由於小弟冇電工經驗,,現有樣嘢想請教師兄你!!
1)可否講解什應時候用什麼fuse呢?
2)見你加上水線,但fuji原裝慢轉是沒有的,會否安全嗎?
煩請gary師兄幫忙解答~
 樓主| gary8154 發表於 12/6/2008 22:44:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-6-12 22:20 發表
gary兄~
非常欣賞你嘅心思,由於小弟冇電工經驗,,現有樣嘢想請教師兄你!!
1)可否講解什應時候用什麼fuse呢?
2)見你加上水線,但fuji原裝慢轉是沒有的,會否安全嗎?
煩請gary師兄幫忙解答~ ...

其實我都唔識電工D野嫁,我都係睇DIY區D師兄學,
我睇billyk師兄講話最好改成2Afuse,所以我改黎試吓,
都ok喎。
2)而水線我子係知到比漏電嫁時後用。
如果要詳細D,要問其他對電工有常識ga師兄啦!
松田先生 發表於 12/6/2008 22:47:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gary8154 於 2008-6-12 22:44 發表

其實我都唔識電工D野嫁,我都係睇DIY區D師兄學,
我睇billyk師兄講話最好改成2Afuse,所以我改黎試吓,
都ok喎。
2)而水線我子係知到比漏電嫁時後用。
如果要詳細D,要問其他對電工有常識ga師兄啦!
...

明白晒~gary師兄
見你咁好心機整個慢轉~~令好多新手得益不少~~讚!!
siulung 發表於 12/6/2008 22:55:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
代答
因慢速摩打用電量非常低,而當摩打過載時用13AFuse會有保護不足之情形出現,所以師兄選用低電流值之fuse是非常正確.
而用水線是因為摩打如果有漏電請形出現,外接水線能夠把漏電之電流從水線中帶走,確保有足夠之保護.
希望幫到你

評分

參與人數 2金幣 +200 收起 理由
TEN69 + 100 我好欣賞!!
松田先生 + 100 熱心解答!!

查看全部評分

樓主| gary8154 發表於 12/6/2008 23:08:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2008-6-12 22:47 發表

明白晒~gary師兄
見你咁好心機整個慢轉~~令好多新手得益不少~~讚!!

其實我開頭睇其他師兄整個慢轉馬達都睇唔明,
跟住我張所有post都慢慢睇吓學吓,當然有松田先生你的現成馬達啦,
然後就買料做,當然今次post上黎係比D人睇吓成個過呈,
唔使用咁多時間去念點做嗎。
不過如果有乜野問提,請各位師兄出聲喎,等我可以改改佢。ok

TEN69 發表於 12/6/2008 23:33:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
實作太好了,DIY版又多左個勁人!