搜索

筏竿一問

Colin 發表於 15/6/2008 00:08:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞
想問問筏竿個頭係咪真係咁易斷, 因為爬過D舊文見好多師兄都話斷之類

因為我想試下玩下筏釣.....

攪大多數師兄都推介就用維京44, 咁竿呢? 如果預400蚊左右既話有無好介紹
hoo0o0ooh 發表於 15/6/2008 00:42:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
筏竿竿頭係好脆弱的,新手好易會經常因魚線繞竿頭,而導至弄斷頭心!
玩熟左情況,就小D呢個現象!!
華少 發表於 15/6/2008 01:22:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
重有
揪竿太狠斷竿頭
收絲收太盡斷竿頭
螢光棒使用不良斷竿頭
胡亂放竿係地上俾人踩斷竿頭
gary8154 發表於 15/6/2008 02:27:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我覺得通常都係比女朋友整斷竿頭多D,
因我兩支都係比佢整斷咗。
gary8154 發表於 15/6/2008 02:37:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 2008-6-15 00:08 發表
想問問筏竿個頭係咪真係咁易斷, 因為爬過D舊文見好多師兄都話斷之類

因為我想試下玩下筏釣.....

攪大多數師兄都推介就用維京44, 咁竿呢? 如果預400蚊左右既話有無好介紹 ...

可以先買支大陸竿玩吓先,覺得好玩咪玩高級D囉。
大陸竿$1**多D就有得玩,斷咗又玩得,唔用又可以囉黎DIY,
一物兩用幾好啊,呢D叫做靚有靚玩,平有平做啊嗎?

coolfire 發表於 15/6/2008 13:03:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有支大陸野叫"仙柔"...整支竿表我都覺得幾好...
價錢應該大約$200到....長度返面有130定165..
不過係hk暫時我見過有165賣....165個人認為長左少少..
 樓主| Colin 發表於 15/6/2008 13:43:25 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
我打算係碼頭玩GA, 應該唔會上魚排, 咁應該用130 OR 165.....?
但係唔係話大陸竿 反應比較純少少咩!?

coolfire 兄, 介唔介意PM話一話我知, 支仙柔邊到有得賣呀

其實筏竿有魚信係支竿感覺到震, 定係睇竿頭GA?
Lex 發表於 15/6/2008 15:57:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 2008-6-15 13:43 發表
我打算係碼頭玩GA, 應該唔會上魚排, 咁應該用130 OR 165.....?
但係唔係話大陸竿 反應比較純少少咩!?

coolfire 兄, 介唔介意PM話一話我知, 支仙柔邊到有得賣呀

其實筏竿有魚信係支竿感覺到震, 定係睇竿頭GA? ...

其實我suggest 150, 萬用長度

魚訊方面, 主要係睇竿頭

樓主| Colin 發表於 15/6/2008 16:38:57 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 Lex 於 2008-6-15 15:57 發表

其實我suggest 150, 萬用長度

魚電訊方面, 主要係睇竿頭

其實 竿係點計長度= =, 係有幾長至幾長 GA? 同埋點睇咩情況用幾長既竿

我隻手本身都幾震下, 要睇竿頭咁咪
Lex 發表於 15/6/2008 20:25:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 2008-6-15 16:38 發表

其實 筏竿係點計長度= =, 係有幾長至幾長 GA? 同埋點睇咩情況用幾長既竿

我隻手本身都幾震下, 要睇竿頭咁咪

筏竿長度....1.2/120 = 1.2m/120cm, 如此類推
用長用短, 多數受釣位與水面, 同埋釣場水深, 又或者係釣位環境因素影響
當然, 習慣都係其中一個原因

至於魚訊, 如果怕手震, 可以放係度, 等有料到先羅上手再抽
其實, 都好少人會長期揸住....

評分

參與人數 2金幣 +39 收起 理由
Colin + 10 認真好介紹!!
men + 29 專業包膠!!

查看全部評分