搜索
返回列表 發新帖

筏竿一問

catiii05 發表於 17/6/2008 10:41:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

餌既意思係青虫沙虫 死蝦O個D?
唔用誘餌方法基本所有餌都得 … 除你所提o既 … 生蝦仔、死魷魚肉、死魚仔肉、細蟹仔 … 都可以 … 問題係唔知目標魚幾時鐘意食咩o野餌o者
魚訊好少睇震唔震 … 基本係感覺到震同魚到釣時較大幅度拉低竿頭已經係好明顯o既魚訊 … 得個震字o個 D 不如行過幾步再試
即係少少震但竿頭無野就最好轉轉位?

除非你目標魚係 "極細魚" … 否則用筏竿一兩魚仔都可以拉低竿頭 … 所以震係冇用o既 … 另外 … 未必係轉位 … 係邊行邊掃 … 增加 "撞"魚機會
我諗我大致明白啦, 唔該師兄

樓主| Colin 發表於 18/6/2008 15:40:55 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 catiii05 於 2008-6-17 10:30 發表

小投竿?小磯竿?定係萬能竿呢?
其實如果唔介意長時間手持都可以o既 … 最多有魚就餌咪用竿頭俾少少佢食緊 D 先抽囉 … 一樣可以掃住o黎釣

萬能竿黎, 我見我個FD 坐我隔離用支筏仔釣得好勁, 睇到我中哂癮JEI, 我抽竿個時間捉得唔多好, 十抽九唔中
hknonno 發表於 18/6/2008 23:01:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 2008-6-15 00:08 發表
想問問筏竿個頭係咪真係咁易斷, 因為爬過D舊文見好多師兄都話斷之類

因為我想試下玩下筏釣.....

攪大多數師兄都推介就用維京44, 咁竿呢? 如果預400蚊左右既話有無好介紹 ...

平平地法萊竿, $200多元 旺角有售
catiii05 發表於 19/6/2008 10:16:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 18/6/2008 15:40 發表
萬能竿黎, 我見我個FD 坐我隔離用支筏仔釣得好勁, 睇到我中哂癮JEI, 我抽竿個時間捉得唔多好, 十抽九唔中

其實如果用鉛o既重量、鉤o既大細、用一樣o既餌同時都係釣底應該差別不大 … 只可以話萬能竿比較難觀察魚訊及抽竿冇咁輕快所至 … 所以工具、釣法都係要講配合 … 配合o既意思唔係話一定用某一工具去做某一釣法 (可以當然係最好不過) … 但如唔係用相應工具,咁就要 "調節" 到較佳方式去釣 (當然唔可以太免強啦) … 呢個亦屬於少少o既變通
 樓主| Colin 發表於 19/6/2008 10:57:19 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 catiii05 於 2008-6-19 10:16 發表

其實如果用鉛o既重量、鉤o既大細、用一樣o既餌同時都係釣底應該差別不大 … 只可以話萬能竿比較難觀察魚訊及抽竿冇咁輕快所至 … 所以工具、釣法都係要講配合 … 配合o既意思唔係話一定用某一工具去做某一釣法 (可 ...

我明白依個道理呀, 抽竿D力好D比支竿食哂咁,不過如果玩立魚, 應該用咩鉤好? 用業蝦/原隻死蝦 用6號? 同埋碼頭無目標魚咁釣, 應該用咩鉤好@@?
catiii05 發表於 19/6/2008 11:11:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我明白依個道理呀, 抽竿D力好D比支竿食哂咁,不過如果玩立魚, 應該用咩鉤好?
我會用 2、3 號「魚立」鉤或 7 至 10 號 gure 鉤 … 因諗住唔會有太大條 … 亦可釣細嘴魚 … 到中到大咪玩/放多兩手 … 以免直鉤
用業蝦/原隻死蝦 用6號?
除非餌大 … 6 號如係「魚立」鉤我覺得除非係用大生蝦或死魚做餌 … 否則 … 略大 … 同埋目標魚嘴要有番咁上下大先容易到釣
同埋碼頭無目標魚咁釣, 應該用咩鉤好@@?
我會用 3 號「魚立」鉤起步 … 有小魚盜餌又想釣先轉更細鉤 … 用 "大" 餌就幾大鉤都可以
碼頭都算係幾神奇o既地方 … 有時真係會有驚喜 … 但就好疏
 樓主| Colin 發表於 19/6/2008 20:00:01 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 catiii05 於 2008-6-19 11:11 發表

我明白依個道理呀, 抽竿D力好D比支竿食哂咁,不過如果玩立魚, 應該用咩鉤好?
我會用 2、3 號「魚立」鉤或 7 至 10 號 gure 鉤 … 因諗住唔會有太大條 … 亦可釣細嘴魚 … 到中到大咪玩/放多兩手 … 以免直鉤
...

可能澳洲鉤大細唔係太同香港, 等我番香港望望先 thx cat 5 兄
catiii05 發表於 20/6/2008 11:08:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Colin 於 19/6/2008 20:00 發表
可能澳洲鉤大細唔係太同香港, 等我番香港望望先 thx cat 5 兄

都會呀…日本鉤通常越大號就越大…外地、國內、香港鉤就越大號越細…當然唔同款式亦有大細之分
 樓主| Colin 發表於 20/6/2008 23:12:36 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
原帖由 catiii05 於 2008-6-20 11:08 發表

都會呀…日本鉤通常越大號就越大…外地、國內、香港鉤就越大號越細…當然唔同款式亦有大細之分

等我星期二番到香港再睇睇先, 唔該哂....
 樓主| Colin 發表於 26/6/2008 20:05:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
想問問有無師兄有無用過一支筏仔, 叫當烟波, 我係觀塘到見到GA....

唔知好唔好用呢