搜索

自作第五擊!

a25533910 發表於 15/4/2013 21:40:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

爲幫老友完成一枝DIY筏仔足足要差不多一年時間,因爲自已亦個人較忙,自己發這帖目的主要是利用自已所學ga DⅠY理論來詳細講解由一枝筏竿ga製做到成品,希望能給DⅠY魚友們作參考及參照之用,亦有助想學DIY的各位釣魚友們作入門的了解!!(文字多過圖,因理論,勿見怪!!)
第1: (主要主材料:竿身~竿guide~鉸座~扎guide線~厚之漆~天拿水~光力架~)
      通常要做ㅡ枝筏竿,當然唔少得係有一枝竿身和相應頭心,至於改造魚竿都一樣,材質分竹~木~碳纖維~玻璃纖維!!
    竿guide有平有貴,最主要係質量(金屬~碳等)互相比例,例如:碳多於金屬~會使其性質更具延展性(張力)但抗壓力會減低左及堅硬度有少少影響(微低),因此適易製魚鉤;並且,碳少於金屬宜製竿guide~鉸座等其他製品!!

扎guide線,有分粗幼,粗線宜扎鉸座,幼線宜扎guide;          自己通常扎鉸座都會進行反扎多ㅡ次,至於竿身guide都會(不過會用比鉸座幼少少ga線)~而頭心guide就扎ㅡ次(但會用極幼線,尤其最頂位),ㅡ般釣竿(筏竿在內)扎guide線會用到三種不同粗幼度線!!
另外,亦會有人應用到軟藤來扎於鉸座上!!

IMG_0707.JPG 〔材料及所需輔助工具(自製慢轉摩打)〕

第2: (輔助材料包括:畫筆掃~慢轉摩打)
DIY........1
由於,帖主我扎一枝筏竿一般會用到三種唔同粗幼度,因為扎細guide無奶油用粗線掛!?!

首先,我先扎左個鉸座先!,,至於我因懶,所以用左少少AA膠黎固定其與主竿一節!!

當然,之後就用粗扎guide線黎扎實,一般帖主我最起碼響呢個位置上來回至少扎三四次,!!
有一些師兄扎鉸座會用軟藤黎扎或先扎線後扎籘,視乎不同人喜好!!

IMG_1556.JPG IMG_1557.JPG IMG_1462.JPG IMG_0709.JPG IMG_0710.JPG IMG_0711.JPG IMG_0713.JPG IMG_0712.JPG IMG_0714.JPG IMG_0715.JPG IMG_0717.JPG IMG_0718.JPG IMG_0719.JPG IMG_0720.JPG

DⅠY........2

在主竿ga兩粒大竿guide又係衰懶,於是就用少少AA膠黎固定,不過響固定之前記住要對準鉸座先好下手,唔係後悔都黎唔切!!

IMG_1467.JPG IMG_1466.JPG
之後,當然就係扎guide  ,我用左比扎鉸座無禁粗ga線黎扎,仲會來回反扎兩次!!

DIY...............3
到左札頭心果面ga竿guide,由於響頭心ga竿guide形似,不過再有大細之分!
響大少少ga竿guide我依舊用返扎主竿竿guide果種扎線!

另外,因自已又係懶,所以又用左AA膠黎固定後先再札D大少少ga竿guide!!
記住,一定要對準先好下手!

IMG_1471.JPG IMG_1472.JPG IMG_1470.JPG

DIY..............4
之後,最細ga竿guide,就用最幼ga札guide線,考眼力而且要對得好準!!
另外,竿guide分佈亦係相當重要,因爲係關乎枝筏仔或魚竿受力分佈,而且其魚信及魚絲出入ga順滑度等重要影響!!

DIY..................5
唉,又到左上漆la,不同厚漆有唔同固化時間同比例,記住用之前要睇清楚其説明!!
帖主我通常響用之前都會加好少ga天拿水才與AB厚漆一起按比例混和才用,因爲我想減少響混和時所産生ga不必要氣泡!!
當然要上毎一層厚漆都均匀無流眼涙,就要用我ga小幫手,自製慢速摩打la!!
我先上厚漆於主竿ga所有扎好位置中,一般響主竿到,我會至少上三至四層!
記住,當重復上毎一層厚漆於同一位置上時,要先確定之前果層厚漆以完全固化好!!

IMG_1489.JPG IMG_1492.JPG
IMG_1493.JPG IMG_1494.JPG
IMG_1496.JPG IMG_1497.JPG

DIY.....................6
上厚漆於頭心竿guide到,同上面講ga差唔多,不過只上一兩層就好了!!
記住,上頭心竿guide,厚漆有無天拿水無所謂,最緊要濃唔好開稀!!

DIY....................7
因應老友要求上夜光,夜光劑就錦上表面一兩層勍得!!

OK,最後鉸定曬當然試試睇下有無問題先!

~~~~~~bye bye  謝謝觀賞!!~~~~~~

樓主| a25533910 發表於 23/8/2013 21:49:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

是次自作第五擊!!
  くく參考資料〉〉     (記住要睇丫)^0^

http://www.fishinghk.com/forum/thread-40655-1-10.html

http://www.fishinghk.com/forum/thread-24920-1-1.html

http://www.fishinghk.com/forum/thread-5108-1-1.html

http://www.fishinghk.com/forum/thread-7189-1-1.html

http://www.fishinghk.com/forum/thread-208816-1-1.html

多謝曬!!

回復 支持 反對

salung 發表於 23/8/2013 22:57:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝無私分享
回復 支持 反對

★極樂★ 發表於 23/8/2013 23:48:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝分享
回復 支持 反對

樓主| a25533910 發表於 24/8/2013 02:16:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

樓主| a25533910 發表於 24/8/2013 02:16:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

感謝,我都係張自已研集心得同過程帖比大家,希望大家都作參考!!
回復 支持 反對

billychan246 發表於 24/8/2013 06:53:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用心分享!謝謝!!
做得好靚仔!!
回復 支持 反對

時雨 發表於 24/8/2013 08:16:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大開眼界
回復 支持 反對

樓主| a25533910 發表於 24/8/2013 15:10:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
billychan246 發表於 24/8/2013 06:53
用心分享!謝謝!!
做得好靚仔!!

多謝師兄ga鼓勵!!
回復 支持 反對

樓主| a25533910 發表於 24/8/2013 15:10:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

多謝曬!!
回復 支持 反對