搜索

[釣組] 作釣子線長度

nortoncamel 發表於 6/8/2014 16:23:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟想統計一下大家作釣時預設既子線長度同原因~
請於投票後亦回覆一次子線長度、號數及原因,方便大家了解,謝謝~

小弟自己前打通常用5-6呎1.7號子線,原因係經常掛底拉斷之後可以唔駛綁過,而且耐磨位長D,就算魚入舊石深D都冇咁易磨斷
Hechi就用5-6呎,3號或以上,原因同上

單選投票, 共有 202 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限

評分

參與人數 1金幣 +150 收起 理由
TEN69 + 150 精品文章!!

查看全部評分

相關帖子

336338 發表於 6/8/2014 17:16:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我通常用6呎或以上,因為斷左唔使成日綁過,同埋驚比魚發現我用螢光或者有色主線。

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
nortoncamel + 50 原創內容!!

查看全部評分

回復

336338 發表於 6/8/2014 17:18:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
號數會跟當次魚餌種類而定。
回復

bigeyes 發表於 6/8/2014 17:51:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我在躉通常用約2呎!一來可以慳D腳,二來唔理大細魚食埋黎,隻腳多數實花,換硬!因個躉底上下左右都好鞋,好多壕宿!

評分

查看全部評分

回復

kwko 發表於 6/8/2014 18:26:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我通常用3呎左右
號數視魚餌而定
最細用1.75
最大用4號

評分

查看全部評分

回復

kwko 發表於 6/8/2014 18:26:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我通常用3呎左右
號數視魚餌而定
最細用1.75
最大用4號

評分

查看全部評分

回復

藍巴勒海盜 發表於 6/8/2014 19:16:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我自己就常用2-3呎腳~因為自己用開O圈~太長腳怕收絲頂到~腳主要用1.5至1.7腳因為喜好~ 夜晚會2至3腳

評分

查看全部評分

回復

小陈先生 發表於 6/8/2014 19:16:34 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東汕頭
前打作钓子线不需要太长。1米内

評分

查看全部評分

回復

billychan246 發表於 6/8/2014 20:34:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我習慣的係3-4尺,同師兄一樣,掛底整斷,而且多數係斷勾結,又吾想成日綁,所以用長少少!!!!!

評分

查看全部評分

回復

nelvin_chan 發表於 6/8/2014 22:07:31 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東中山
一噚,上躉長多一兩呎

評分

查看全部評分

回復