搜索

我的第三堂假餌課---小用品篇

hoo0o0ooh 發表於 12/5/2007 18:46:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2007-5-12 18:34 發表

SORRY , 什麼是 "玩鐵通"呢 , 我唔明白.

我咁講佢, 會唔會比爆叔打 WOK 金 ga ??????? 有d d 怕怕 喎 !!!!

我想問係咪係鐵通個個位玩咋
hoo0o0ooh 發表於 12/5/2007 18:48:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #10 浦克 的帖子

無計啦!!我用緊係拖妖的PE,懶去換丫!!
你地會唔會用LEADER 架??

浦克 發表於 12/5/2007 18:55:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #12 hoo0o0ooh 的帖子

嘻嘻.........我連leader都癩綁既....................
 樓主| jk521 發表於 12/5/2007 23:42:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
無leader ga, 就咁10 lb GTR 綁隻 JIGHEAD ga 咋!
我想問若條魚直射出去場中心, 若我大力頂就會斷絲的話, 我應做什麼一連串動作去弓魚呢 ?
hoo0o0ooh 發表於 13/5/2007 00:05:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唯有放絲囉~~ 等佢無力打下八字再出力咁鞭佢囉~~
 樓主| jk521 發表於 13/5/2007 00:05:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hoo0o0ooh 於 2007-5-12 18:46 發表

我想問係咪係鐵通個個位玩咋

他們下12點入來, 差不多已經個個釣台位已有人了. 所以他們只有在釣台玩.
hoo0o0ooh 發表於 13/5/2007 00:07:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2007-5-13 00:05 發表

他們下12點入來, 差不多已經個個釣台位已有人了. 所以他們只有在釣台玩.

哦~~咁都唔差釣況喎~~
arcticwind 發表於 13/5/2007 00:25:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2007-5-12 23:42 發表
無leader ga, 就咁10 lb GTR 綁隻 JIGHEAD ga 咋!
我想問若條魚直射出去場中心, 若我大力頂就會斷絲的話, 我應做什麼一連串動作去弓魚呢 ?

My thoughts:
1) Set your drag right, don't be too tight (I learnt by mistake today)
2) Apply steady pressure, try not "jerking" the rod
3) Watch out for obstacles (eg, wooden poles at the fishfarm), control the fish and lead it away from any obstacle.
4) Save the mumble jumble and go practice, only practicemakes perfect.
naobao 發表於 13/5/2007 02:02:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2007-5-12 15:55 發表
今天一早8:30a.m.入去上白泥, 但已有兩個 日 ? 韓 ? 人士在拖 lure 掃了邊, 所以 , 我去掃邊時什麼也沒有了 , 不久 , gil ,黑雲 , kk,車厘他們也到 , 經車厘提點, 即中牙點 , 不用打龜 , haha.
gil 再教了一些入門基 ...

可憐的leo仔,回程歸家暈車浪
今日三斤池仔都唔夠釣
下次要買10斤
 樓主| jk521 發表於 13/5/2007 09:58:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2007-5-13 02:02 發表

可憐的leo仔,回程歸家暈車浪
今日三斤池仔都唔夠釣
下次要買10斤

吓三斤都唔夠 ? 你地已經有生蝦 , 嘩, 咁你地每人咪釣幾十條魚 ???? 勁 !