搜索

多手制作

man1111 發表於 24/2/2009 01:26:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
手多多,做個匙扣玩吓
手工唔太好,各位大師唔好見怪
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 11金幣 +869 收起 理由
alex_dick + 50 好得啵
kahongli + 50 Finally!!!
wkktony + 50 好..................正................
多多 + 49 好特別~我都想整個
歐穎海 + 50 精品!!
tagtagtag + 200 我好欣賞!!
billychan246 + 70 做得好,有創意!
bulldog + 50 獨一無二 !!!!!
亞漢 + 50 好毒的diy
華少 + 50 嘩...正到爆

查看全部評分

亞漢 發表於 24/2/2009 03:31:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好勁丫師兄!!!係咪用水晶膠整嫁.有冇制作過程可睇.因為小第有試過用水晶膠.但仲未成功減少氣泡
bulldog 發表於 24/2/2009 07:57:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,
可否細說 (或PM) 何處購買材料及使用份量 / 程序 。 {:45_2868:}
billychan246 發表於 24/2/2009 09:51:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 係好野喎!如果普通做法,放耐左就令d牙變王,你哩個做法!可以長久保存!又吾伯整爛!真係十分有創意!
bb925 發表於 24/2/2009 10:10:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
求下你教下我啦
會釣魚的狼 發表於 24/2/2009 10:18:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
正 我又要學
 樓主| man1111 發表於 24/2/2009 14:43:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

各位師兄,唔好意思呀.制作過程無影,
等一陣影返d材料,工具相俾大家睇....
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 2金幣 +300 收起 理由
DriftsinkAngler + 100 認真好介紹!!
TEN69 + 200 無私分享

查看全部評分

daiwaso 發表於 24/2/2009 19:35:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
DIY越來越多高手,我就越學越多野,哈哈
會釣魚的狼 發表於 24/2/2009 19:36:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
快d影比我睇,好心急,好想學
 樓主| man1111 發表於 24/2/2009 19:39:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

各位師兄唔好講教啦,只係分享下,

水晶膠唔難整,我買果種有教你份量,比例,

至於亞漢師兄話既氣泡,多數係混合,攪動時有空氣入左去,

只要喺混合攪果時,唔好攪得太快,慢慢攪就ok,多數無問題

1. 做好副牙[ 同做牙拓一樣做法,可睇睇其他師兄既帖 ]
2. 再用膠咭做個放到副牙既模[ 要大過副牙一點,水晶膠固化之後會有少少收縮 ]
3. 放2mm水晶膠做底,等到有一點硬,就放上牙,再放滿水晶膠,[ 慢慢倒,唔係又會有氣泡 ],等固化
4. 脫模後,用沙紙,由粗到幼磨滑,再用磨光膏拋光
5. 再加電話繩,又或加鎖匙扣[ 轉個洞就得,好易轉 ]

bulldog師兄,地址pm左俾你