搜索

紫外線で蛍光発色の特殊塗料

holee 發表於 14/6/2009 00:44:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
唔知有無幫助?????????
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
TEN69 + 100 原創內容!!

查看全部評分

ekin66 發表於 14/6/2009 05:08:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問這些塗料有何用途?? 用在那種東西????
TEN69 發表於 14/6/2009 06:44:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ckfu82 發表於 14/6/2009 16:33:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
但係可否講我知邊度有得買呢>?
歐穎海 發表於 14/6/2009 22:26:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇過日文嗰啲圖示,隻野好似係用係假餌同假餌反光片到,增加紫外線比魚睇到機會,而唔係專比人睇到.
TEN69 發表於 15/6/2009 09:50:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇過日文嗰啲圖示,隻野好似係用係假餌同假餌反光片到,增加紫外線比魚睇到機會,而唔係專比人睇到.
歐穎海 發表於 2009-6-14 22:26

歐師兄!如果有料就益下我地丫嘛,
唔好收埋POST出黎大家分享一下!

我搵到一段大家分享下UV油既特性!

網址提供:
http://www.hkprinters.org/news/news.asp?sub_id=901
「   UV光油塗到承印物上,光油經過一段時間流平進入紫外線輻射區固化。固化過程是化學交聯過程,即預聚物、單體中不飽和的碳碳雙鍵 (液體)接受光引發劑傳遞的能量互相交聯聚合成網狀結構的分子(固體)。但固化隨UV油的厚度、時間及UV輻射強度而變化。輻射能量傳遞與UV油厚度的關係是指數遞減。大約90%的UV能量在最上層1微米內被吸收,在下層2微米內只能得到9%。如欲使下層2微米內也得到相同的能量,則最初的UV照射能量要提高10倍。一般塗布層厚度只有3~5微米,上、下層光油幾乎同時固化。但當塗層較厚時(如用絲網機、滾塗機上光)會出現上層固化,下層未固化的現象。」
歐穎海 發表於 15/6/2009 18:57:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

摷過嗰隻油網上資料,全部都係介紹用落假餌到,內文寫可増加紫外線引魚機會,見過介紹根本無講過人地出隻油真正用途,所以要提下,
  網上發言要負責,比資料要盡自己所識,唔想知道唔講,
  板大可否試過隻油,然後比大家分享下,
  我就因為個生產商都無話比人睇,所以唔會試,
  應該點睇手作野,您到底識得幾多,到底您可以知道幾多,又要用邊種角度去衡量,舊時會用廠家生產指標,一般人使用方式,去睇人地手作野,相信達到人人合用,眾人希望嗰類格式,是無可能,而家睇人地手作野,會睇人地啲優點'特色'美態,只可作為自己欣賞同唔欣賞,就唔會攞人啲野同其他野,比! 比!! 比!!!
  舊時睇過,覺得錯地方
  有無攪錯,支咁靚筏仔,要來針對魚毛品種,睇個款千元以上級數物品,唔針對斤頭以上鱲,都針對手板鱲
  吓!! 支筏仔原來普通過普通野,只係個一級釣手,真係勁一級釣手功力,所以佢可以用支咁架級數竿起到啲猛野
  所以覺得良心好多時比學識重要,唔應該去平論邊個有料,而去睇負責同交代.
TEN69 發表於 16/6/2009 00:12:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
摷過嗰隻油網上資料,全部都係介紹用落假餌到,內文寫可増加紫外線引魚機會,見過介紹根本無講過人地出隻油真正用途,所以要提下,
  網上發言要負責,比資料要盡自己所識,唔想知道唔講,
  板大可否試過隻油,然後比大家分 ...
歐穎海 發表於 2009-6-15 18:57

歐師兄! 又做乜咁大反應呀?
想問下您係咪有個好網介紹呢隻油咋嘛,
或者介紹UV油功能既網頁。
唔係香港釣具店,唔係討論區。POST出黎問題唔大喎。
歐穎海 發表於 16/6/2009 01:15:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
可能係長期積累問題,好多時一啲不明新手和個別較多人熟識釣手,都有啲事物'手法'介紹,係不負責任提出,所以對問題有多個答案,而沒有提出,都想較有顯示提出,經驗教訓,以前人地講過啲可行性方法,而嗰位人兄自己無試過,重撐件事到反面,而我可能笨,真係買晒啲野返來試,知道唔使得.......................
  所以對未知事物結果,而有別答案無顯示,都較敏感.
gesg36 發表於 9/10/2009 18:51:14 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx