搜索

扎guide 線能否用其他物料代替呢?

遊客 發表於 16/6/2009 02:56:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞
純粹好奇問一下,現成的扎 guide 線材料有甚麼特別?因為好少 diy ,專登買一大卷似乎有點浪費。

用其他線代替得唔得?例如釣魚用的尼龍線、碳線、pe ?會唔會有咩問題? 我見台灣有人 diy 用尼龍線,我自己以前修補支斷竿頭都係用碳線扎 ( 順手拎起貪方便 ),扎完上油,至今都好似無乜問題。

thx

評分

參與人數 1金幣 +80 收起 理由
TEN69 + 80 正面討論!

查看全部評分

TEN69 發表於 16/6/2009 11:14:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
純粹好奇問一下,現成的扎 guide 線材料有甚麼特別?因為好少 diy ,專登買一大卷似乎有點浪費。

用其他線代替得唔得?例如釣魚用的尼龍線、碳線、pe ?會唔會有咩問題? 我見台灣有人 diy 用尼龍線,我自己以前修 ...
遊客 發表於 2009-6-16 02:56

遊先生您好!
其實DIY用咩材料都得既。

製作可以注意以下要點:
1. 功能
2. 耐用度
3. 容易操作
4. 美觀
本人會已以上幾點先後次序排列,
其實日輪印有D線又唔係好多,不過價錢就見仁見智。

日輪印或者專用紮線同普通尼龍線有咩分喇呢?
1. 尺寸既選擇

2. 有D尼龍線含有防水成份,當上厚之漆時容易會有跣漆既機會。
可能仲有其他,小弟才梳暫時列出兩個...........

我之前都幫個朋友紮過D GUIDE,
以下為製作前後既分別……
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 1金幣 +1 收起 理由
bulldog + 1 勤力版主分 !

查看全部評分

最強幻象 發表於 16/6/2009 11:28:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我用金屬線扎guide...可能條線本身有問題...而家有D甩色既感覺...
其他位置我都係用尼龍線...因為再上色...暫時悟覺有咩問題...
筏仔頭guide就用絹線...我都想知仲有咩可以幼過佢...
 樓主| 遊客 發表於 17/6/2009 04:43:15 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
hi 版大,我係打算扎 fly 竿。

今日去買左隻金屬線,A size,我問佢佢話得。但番來我自己上網睇又話金屬線唔夠力,只係for 裝飾用,真正受力應該要用番尼龍絲扎,請問係咪呢?

我自己試過用手拉,真係好易斷,我估得2-3 lb 力。

手頭上有些 berkley fireline,我又試下扎,扎落支筆道睇下效果。就咁扎完都 ok,但一上油就好肉酸,有d 線索到油變左透左底色,但有部分又唔透 ( 可能有空氣 ),睇番去d 色變左一達達。

以前只係扎過竿頭芯,直徑細都唔覺有呢d 問題。一扎粗的位就唔多work。
 樓主| 遊客 發表於 17/6/2009 04:47:35 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
3# 最強幻象

幻象兄,你直接用金屬絲扎?幾粗呀?夠唔夠力?

上色又用咩油呢?扎完線用普通雙星模型油上色,再上厚漆得唔得呢?

模型油要用水性定油性?厚漆有天拿水,如果上色用油性油到上厚漆時怕唔怕拿番起底?
TEN69 發表於 17/6/2009 11:07:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
hi 版大,我係打算扎 fly 竿。

今日去買左隻金屬線,A size,我問佢佢話得。但番來我自己上網睇又話金屬線唔夠力,只係for 裝飾用,真正受力應該要用番尼龍絲扎,請問係咪呢?

我自己試過用手拉,真係好易斷,我估 ...
遊客 發表於 2009-6-17 04:43

的確金屬線拉力唔夠專用既尼龍線好力,
但係一條有兩磅力,十個圈就有二十磅.....
如果用係筏仔都夠晒,
而用落jigging咁梗係唔得啦。
師兄可以用尼龍線為主線。
金屬線為裝飾。(好似上面張圖咁)

尼龍線一定係透底,
可以參考下 12、13、14圖既做法
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=14769&highlight
最強幻象 發表於 17/6/2009 11:25:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
3# 最強幻象  

幻象兄,你直接用金屬絲扎?幾粗呀?夠唔夠力?

上色又用咩油呢?扎完線用普通雙星模型油上色,再上厚漆得唔得呢?

模型油要用水性定油性?厚漆有天拿水,如果上色用油性油到上厚漆時怕唔怕拿番起 ...
遊客 發表於 2009-6-17 04:47 AM

我用金屬線扎柄身同seat位...我覺得無問題...而且線本身亦悟算幼...
因為係用返原色...所以線身無再上色...當然厚子漆一定要上...
但悟知點解...理論上入面無晒空氣...但真係有D甩色...慘...
至於油方面我用返專用sakura油...正如ten69老師話齋...無咁易甩色...
你悟係溝太多天拿水...無咁易起返...而且最重要係要等佢乾透先好再上第二層物料...
我之前自作筏...師兄可以參考一下...http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=23453&extra=&page=1

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
TEN69 + 100 認真好介紹!!

查看全部評分

TEN69 發表於 17/6/2009 11:31:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我用金屬線扎柄身同seat位...我覺得無問題...而且線本身亦悟算幼...
因為係用返原色...所以線身無再上色...當然厚子漆一定要上...
但悟知點解...理論上入面無晒空氣...但真係有D甩色...慘... ...
最強幻象 發表於 2009-6-17 11:25

幻象兄幾時整張甩色相上黎大家研究一下呀!
最強幻象 發表於 17/6/2009 11:33:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
幻象兄幾時整張甩色相上黎大家研究一下呀!
TEN69 發表於 2009-6-17 11:31 AM

你正在在我的傷口上洒著鹽...大至上我覺得甩左10%左右...有D位可能仲多D...
TEN69 發表於 17/6/2009 11:38:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你正在在我的傷口上洒著鹽...大至上我覺得甩左10%左右...有D位可能仲多D...
最強幻象 發表於 2009-6-17 11:33

其實用咁多心機去整一枝竿,用料用好少少, 如果唔係.................
幻兄!唔緊要啦,而家有返D缺憾美丫嘛!