搜索

[其他] bait casting reel的恐懼?

ilovefishing 發表於 17/9/2009 16:18:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
有無發現本港大部份的LURE釣手是用SP較,少數用BC較,是否怕抄米粉?
kit123 發表於 17/9/2009 19:47:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
只不過無人會係咁同人講我用BAITCAST咖~~
puretung 發表於 17/9/2009 20:51:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得其中一個原因係, 香港橫搞竿既選擇唔多~
好似我咁~搵唔到岩心水既9尺橫搞竿~有,不過好貴~
aroomd 發表於 17/9/2009 20:59:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
kk.kk 發表於 17/9/2009 21:15:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都轉咗用橫攪,直攪同橫攪有セ問題。
anguslai123 發表於 17/9/2009 23:45:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
.個人意見, 遠投同定點之分別
戚_ 發表於 18/9/2009 08:22:14 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
橫鮫比直鮫既GEAR RATIO 高
BC 做到FLIPING & PICTHING 直攪做唔到
 樓主| ilovefishing 發表於 18/9/2009 12:35:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
說得十分對,同時个人感受當cact出去的時侯,母線被拋投物帶动spool發出的聲音好high!!!
東哥哥參考一些歐美廠,
可能外觀不夠時尚,但用料十足,价位實惠!!!!
竿始終是拿在手感受一下好,不要隔山賣牛!!!
chuen338 發表於 18/9/2009 14:26:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
8# ilovefishing
師兄!你怎樣得知本港少數人用橫攪呢!你太輕看香港假餌釣手了!好似看你用橫攪的原因咁未免太過膚淺了!橫攪和直攪同樣有佢個好處同懷處!個人認為橫攪好處就是快、順,準!快------>就是每一次動作都可以好連灌(收絲!拋出假餌!制停!收絲造動作)都係可以好快做完!順------->就因橫攪概設計!佢個線杯同魚絲一齊轉動,好少阻力,所以佢可以將隻假餌好順咁拋出同可以拋到好遠!準--------->可以隋時制停,令到可以好準咁到你想去概標點!但係唔好處係好而抄粉啦!
但係當你熟練左就唔會啦!上手下手反手橫掟隨心所肉!當然以上所有除左出絲阻力上有分別,直攪通通都可以做到!你地睇睇村田基就係一個好例子啦!

評分

參與人數 1金幣 +70 收起 理由
copybook + 70 我好贊同!!

查看全部評分

chuen338 發表於 18/9/2009 14:30:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

但係我可以同你講!每一個假餌知心釣手!佢都會有一隻橫攪響身架!!