搜索

(前打GUIDE問題)請教高人指點在下

chan 發表於 8/8/2007 02:11:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳門
我支前打竿有部份金屬導環已經損壞及有部份地方花了 , 請問可以用什麼及需要什麼去維修我的愛心前打竿 , 如果可以的話 , 請清楚寫出材料的名稱或可以買到的地方 , 因為在下居住在澳門的 , 好讓我可以方便一點買到 , 謝謝

nortoncamel 發表於 8/8/2007 02:34:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 chan 於 2007-8-8 02:11 發表
我支前打竿有部份金屬導環已經損壞及有部份地方花了 , 請問可以用什麼及需要什麼去維修我的愛心前打竿 , 如果可以的話 , 請清楚寫出材料的名稱或可以買到的地方 , 因為在下居住在澳門的 , 好讓我可以方便一點買到 ,  ...

小弟愚見
相信師兄可以用fuji出既短竿,落入專用gudie代替舊的金屬導環
但需求留意guide對竿身既斜度要成45度角(扎guide前需要將guide由90度壓成45度),
否則頭節有機會不能縮回竿身內
換guide工程龐大,須時及心機不少
其他留代各位經驗豐富的師兄補充
希望幫到師兄
coolfire 發表於 8/8/2007 03:21:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
http://www2u.homeip.net/~vincent/DIY/j.htm
呢到有教人換前打guide..

guide(前打既u型)方面hk發記有得買..地址呢到唔方便講..我會pm你..^^

評分

參與人數 1威望值 +40 收起 理由
松田先生 + 40 唔該晒【冰火版大】,樂於幫人!! ...

查看全部評分

松田先生 發表於 8/8/2007 09:18:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你可以搵搵前打區既kido,佢會幫到你,【魚X工場】前打guide!!印像中發X友有得賣!!
DriftsinkAngler 發表於 8/8/2007 11:02:34 | 顯示全部樓層 IP:- 美國

回復 #4 松田先生 的帖子

Sure Wanchai 發X友中有得賣 !!!  Latest seen on Monday

1?k gold plated on S/S wire  1? pcs

評分

參與人數 1威望值 +50 收起 理由
松田先生 + 50 熱心版大!!樂於助人!!

查看全部評分

樓主| chan 發表於 8/8/2007 11:44:52 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
多謝各位前輩教路
nortoncamel 發表於 8/8/2007 14:00:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
之前仲聽人講話d前打guide賣晒添
所以先諗住叫師兄用筏guide代替
原來仲有得賣
sorry!
Ronson 發表於 8/8/2007 15:14:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我昨天在湾仔也看到有前打guide賣,可以去睇睇
CHW 發表於 10/8/2007 01:46:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 coolfire 於 2007-8-8 03:21 發表
http://www2u.homeip.net/~vincent/DIY/j.htm
呢到有教人換前打guide..

連結內的.......果然好溝