搜索

救生衣

chii 發表於 26/3/2007 23:32:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
大家知道磯釣用的救生衣有沒有使用限期呢?會吾會老化而影響浮力呢?
鄧波比 發表於 26/3/2007 23:47:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
浮水綿是會老化呢,大部份廠家都建議兩年更新!保障自已及對家人負責,不可忽視救生衣及要正確使用!
阿恆 發表於 27/3/2007 01:55:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 鄧波比 於 2007-3-26 23:47 發表
浮水綿是會老化呢,大部份廠家都建議兩年更新!保障自已及對家人負責,不可忽視救生衣及要正確使用!

yes!但我見好多釣友認為好浪費話"自己兩年內只係著左幾多次...喳!!!!!!!!",繼續著d過期既救生衣,講真大家當然唔想有用,但用起上來,佢係救你一命,所以大家唔好慳....仲有,近年好多國內生產既救生衣,小人覺得其實好危險,國際標準係落水需有72小時既附助浮力,唔知呢d廠有無測試過(大家應該會估到),誇張d咁講笑...話唔定佢先沉72小時先至浮咁就大鑊....所以小人都係建議,都係買番d日本大廠所做既安全d....起碼佢地會定期測試先啦!而且依家日本大廠既救生衣平平地又靚仔都只係幾百元...何必要自己著又驚唔著仲驚呀!如果要選擇生命同錢..您會選擇生命嗎???
華少 發表於 27/3/2007 02:08:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 阿恆 於 2007-3-27 01:55 發表

yes!但我見好多釣友認為好浪費話"自己兩年內只係著左幾多次...喳!!!!!!!!",繼續著d過期既救生衣,講真大家當然唔想有用,但用起上來,佢係救你一命,所以大家唔好慳....仲有,近年好多國內生產既救生衣,小 ...

小弟加少少意見
救生衣最好要有頸枕,因為真的不幸落海時,有可能會撞到礁石而暈厥,若只用上普通救生衣,雖然都會浮,但你的頭會浸於水裡,一樣會浸死,但有個頸枕就會把頭抬起,免了被浸於水裡的風險....
此為小弟之愚見....
TiGER 發表於 27/3/2007 02:12:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
仲有好多釣友一上礁就除底件救生衣.話熱啵....我就幾熱都唔除,同我釣過魚既人都知,意外D野講唔埋.就算小睡都唔除架..
華少 發表於 27/3/2007 02:15:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TiGER 於 2007-3-27 02:12 發表
仲有好多釣友一上礁就除底件救生衣.話熱啵....我就幾熱都唔除,同我釣過魚既人都知,意外D野講唔埋.就算小睡都唔除架..

應同應同....
釣魚安全要第一
救生衣係唔少得
阿恆 發表於 27/3/2007 02:23:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
忽略左一樣...好多人都唔扣浪帶同拉埋件救生衣,拉埋件救生衣係除左可以保護身體外,仲唔會令你和救生衣在浪湧中分開, ...而浪帶既作用,係唔會令你比浮起既拉埋件救生衣頂喉嚨至抖唔到氣....
TiGER 發表於 27/3/2007 02:59:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 阿恆 於 2007-3-27 02:23 發表
忽略左一樣...好多人都唔扣浪帶同拉埋件救生衣,拉埋件救生衣係除左可以保護身體外,仲唔會令你和救生衣在浪湧中分開, ...而浪帶既作用,係唔會令你比浮起既拉埋件救生衣頂喉嚨至抖唔到氣.... ...

哈.....好一條浪帶.....
阿恆 發表於 27/3/2007 03:01:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TiGER 於 2007-3-27 02:59 發表

哈.....好一條浪帶.....

喂!唔好睇錯喎!
jalgp966 發表於 27/3/2007 04:18:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 阿恆 於 2007-3-27 03:01 發表

喂!唔好睇錯喎!

恆哥寫得咁清楚我就一定唔會睇錯啦