搜索

筏竿 + 筏攪

ay145 發表於 12/6/2008 10:11:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 staralexyeung 於 2008-6-11 15:23 發表
帥兄其實韓國支    天DREAM  唔錯
有3個調子

我都唸住買比我老豆
順仔都介紹我買天DREAM

腰都幾好.
係個價錢係唔錯架LA

但同貴野比就...冇得講

呢支野幾錢到?
邊到有得買?
可以pm我詳細資料嗎?
萬分感謝!
hoo0o0ooh 發表於 12/6/2008 20:09:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-12 09:44 發表

原來尼支係好野來的..真係多謝師兄提示..
等我考慮下佢先..不過尋日見到已經心郁郁想買..唔知有冇師兄有試後報告尼..
又有冇同級既考慮..不過佢跟3支調子真係羸左多少
國產竿通常魚訊比較 "鈍" … 抽竿唔夠輕快 …  ...

我都覺得國產竿係比較純
我自己就用國產T字牌竿,加自己做的頭心,攪用44!!手感幾好~
staralexyeung 發表於 12/6/2008 22:13:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
天dream個支韓國竿....真係要問下順仔先清楚
小弟上次係屯門見個,但第2日比人買左.,,,,
現在我都要搵中.....

正因為佢有3支頭心,我先會買!!帥兄如果你都有消息請告知小弟

5xx到尾到,如果而3支頭心同國產竿來比較係一個唔錯既選擇黎.....

TinTin 發表於 12/6/2008 22:42:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 staralexyeung 於 2008-6-12 22:13 發表
天dream個支韓國竿....真係要問下順仔先清楚
小弟上次係屯門見個,但第2日比人買左.,,,,
現在我都要搵中.....

正因為佢有3支頭心,我先會買!!帥兄如果你都有消息請告知小弟

5xx到尾到,如果而3支頭心同國產竿來比較係 ...

今日係TKO見到仲有幾支放咗係度
TinTin 發表於 12/6/2008 22:49:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hoo0o0ooh 於 2008-6-12 20:09 發表

我都覺得國產竿係比較純
我自己就用國產T字牌竿,加自己做的頭心,攪用44!!手感幾好~

我今日中午係荃灣睇下貢下..又買咗支T字牌叫"兢技"..made in china..平平地有咁既做工同質量...仲跟三支芯..用黎借俾friend或屋企人玩下...整斷唔洗肉赤
TinTin 發表於 12/6/2008 22:52:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-12 09:44 發表

原來尼支係好野來的..真係多謝師兄提示..
等我考慮下佢先..不過尋日見到已經心郁郁想買..唔知有冇師兄有試後報告尼..
又有冇同級既考慮..不過佢跟3支調子真係羸左多少
國產竿通常魚訊比較 "鈍" … 抽竿唔夠輕快 …  ...

師兄

想問下"guide"玩分怖,多少,同杆既長短跟調性有冇関係?

謝謝!
 樓主| romeo_benjamin 發表於 12/6/2008 23:13:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有冇師兄聽過  月光(ball)
有冇師兄有用後感..與 x夢有冇比對?
staralexyeung 發表於 12/6/2008 23:56:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TinTin 於 2008-6-12 22:42 發表

今日係TKO見到仲有幾支放咗係度

thx帥兄提供消息,,等我有時間去買先
catiii05 發表於 13/6/2008 10:43:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TinTin 於 12/6/2008 22:52 發表

師兄
想問下"guide"玩分怖,多少,同杆既長短跟調性有冇関係?

謝謝!

一定有 … guide 分佈、多少當然會影響竿o既承受點而改變調性 … 調性亦會有其他因素會影響,如竿身物料、粗幼、頭節o既打磨方法…等
長短應同調性唔可以話有關係 … 因調性係配合落竿度 … 唔同長度都可設計得出唔同或相同調性
guide 方面絕對唔係越多越好 … 我試過改過一支 … 意為加 guide 及重新分佈後表現會好 D … 改後係調性好o左 … 但靈敏度就大大下降 … 原因係頭節設計唔配合承受咁多咁 "重" o既 guide … 及後再改用 "鋼絲" 造 guide 先搞番好佢

評分

參與人數 1金幣 +10 收起 理由
TinTin + 10 十分感謝

查看全部評分

catiii05 發表於 13/6/2008 10:49:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 romeo_benjamin 於 12/6/2008 23:13 發表
有冇師兄聽過  月光(ball)
有冇師兄有用後感..與 x夢有冇比對?

日新出筏、磯都唔錯 … 平得o黎又係日產 … 月光波算係唔錯之選
x夢記憶中係韓製 … 我主觀地睇低一線