搜索

筏竿 + 筏攪

樓主| romeo_benjamin 發表於 13/6/2008 22:07:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 men 於 2008-6-13 13:12 發表

我有支月光波本調160用緊,感覺麻麻。:pp14

其實師兄初玩可選啲平價錢D嘅櫻花玩吓,起碼敏感度高,魚訊幾好,對你初玩笩仔嘅信心會大增:pp21

櫻花牌紙我都有聽過..不過我未見過實物..
係咪都不錯尼..
TinTin 發表於 13/6/2008 22:19:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-13 14:28 發表
大膽講句 … 香港釣具邊有售後服務o丫
香港冇特別零售會 keep parts 甚至多幾款唔同 model 全件現貨都唔會 keep … keep 都係 D 比較 "賣得" o既貨品 … 無論全件或 parts 大多要訂 … 黑攻覺得好 D 係因為佢主打呢 ...

上星期問過..紅棍頭芯3XX...訂貨要個半月...新舊款頭芯仲可以撈亂用...再始心郁郁
 樓主| romeo_benjamin 發表於 14/6/2008 21:14:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
黑鯛工房竹本調筏竿

我想問尼支野係咪好好的..(與月光Ball / X夢比)
我睇佢外型好正wor..

竹本調介乎本調與先調子之間 是甚麼意思 是否並繼竿
以本人在網上尋找資料後所知
調子分3類
1)胴調子 2)先調子 3)極先調子

小弟亦有一個愚昧既問題想提出
就係其實以我一個新手咩都唔曉買一支咁既竿會唔會晒左支竿尼?
定係相反尼?

有冇師兄以助小弟一把
TEN69 發表於 15/6/2008 12:16:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-13 10:43 發表

一定有 … guide 分佈、多少當然會影響竿o既承受點而改變調性 … 調性亦會有其他因素會影響,如竿身物料、粗幼、頭節o既打磨方法…等
長短應同調性唔可以話有關係 … 因調性係配合落竿度 … 唔同長度都可設計得出唔同 ...

十分認同師兄說法,
但講調子真係有排講,
有人覺得極先調好(例如:加馬PSII),
有人覺得本調子好(例如:櫻花海彦)。

其實選擇筏竿先要考慮自己多去那一種釣場,
深棚還是淺場,急流還是靜流,
都會影響頭芯的要求!

至於GUIDE多係咪會影響調子?
紮線位置會減少纖維的活動能力,
紮線位越多纖維相對調子弧度減少!
特別是明顯竿頭敏感位置。

鋼線GUIDE為何會有好處呢?
鋼線GUIDE沒有紮線位置,
可以使調子弧度反影在纖維上。
所以可增加敏感效果。

以上為本人見解,如有任何問題,歡迎意見及討論。

catiii05 發表於 16/6/2008 10:23:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 romeo_benjamin 於 13/6/2008 22:07 發表
櫻花牌紙我都有聽過..不過我未見過實物..
係咪都不錯尼..

要視乎唔同 model … 有好有唔好 … 都係o個句 … 要適合個人作釣風格
catiii05 發表於 16/6/2008 10:31:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

黑鯛工房竹本調筏竿
我想問尼支野係咪好好的..(與月光Ball / X夢比)
我睇佢外型好正wor..
個人覺得 … 係

竹本調介乎本調與先調子之間 是甚麼意思 是否並繼竿
95% 以上筏竿都係並繼
以本人在網上尋找資料後所知
調子分3類
1)胴調子 2)先調子 3)極先調子

小弟亦有一個愚昧既問題想提出
就係其實以我一個新手咩都唔曉買一支咁既竿會唔會晒左支竿尼?
咁就睇你點用喇 … 識得用其實好好用 … 工具 … 只係o係個人能力預算搵到較好o既選擇就為之合適 … 所以買o野平、貴唔係睇初玩定o係玩o左好o奈 … 正如釣魚就算初玩 … 玩o既方法唔同魚獲大細亦會唔同 … 亦唔會話要識釣邊種方法先可再玩另外其他o既方法 … 只係選擇自己喜好o既方法而釣
定係相反尼?

有冇師兄以助小弟一把
hoo0o0ooh 發表於 16/6/2008 11:57:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
筏竿有分三個調性第一係胴調子,頭心柔軟,竿身亦常為比較柔軟,容易捕捉一些軟弱的魚訊,起魚時有較強烈手感玩味二為先調子,頭心調子比胴調硬些及前移,竿身通常比胴調硬,中魚起魚比較有信心三為極先調子,頭心調子比先調子更硬,比較小人用另外,亦有釣魚發燒友為追求更強烈的手感,或獨特的調子,而去自行改造及創作一支新的筏竿筏心
轉載:http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=159&extra=page%3D1

有錯請更正小弟!!
catiii05 發表於 16/6/2008 12:25:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hoo0o0ooh 於 16/6/2008 11:57 發表
筏竿有分三個調性第一係胴調子,頭心柔軟,竿身亦常為比較柔軟,容易捕捉一些軟弱的魚訊,起魚時有較強烈手感玩味二為先調子,頭心調子比胴調硬些及前移,竿身通常比胴調硬,中魚起魚比較有信心 ...

所以日本名筏釣者釣一次帶埋 D 頭芯多到好似個箭袋咁 … 重要釣一次因應唔同環境o係咁換o添 … 哈哈
hoo0o0ooh 發表於 16/6/2008 12:31:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-16 12:25 發表

所以日本名筏釣者釣一次帶埋 D 頭芯多到好似個箭袋咁 … 重要釣一次因應唔同環境o係咁換o添 … 哈哈

哦~~果然係名釣人
咁我都DIY 唔同調性頭心跟身先!!
最強幻象 發表於 16/6/2008 13:30:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 39# 的帖子

師兄有無post講扎guide架...我...斷左碌野呀...