搜索

筏竿 + 筏攪

romeo_benjamin 發表於 11/6/2008 13:46:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
筏竿 + 筏攪

第一次出post ..有咩錯失望大家包涵提點

我玩開浮波既..不過睇到大家玩筏仔講到咁過癮
所以想試下..學多樣野嘛..

其實買支咩筏竿同攪好尼..同埋咩絲

佢既setting 中要唔要用擰圈再加子線尼..
我見到佢個蕊咁幼..要點樣頂魚先可以保護到佢..好似好似斷冇咩力..
不過又見到前計連紅鮋 ..立 都上到

同埋我又想問攪方面  我見有人用上手既橫攪 ..又有餅仔 .. 又有見過某 D牌 V... 44
又有人用番普通既橫攪(即好似投釣用果d不過好細隻)
其實有咩分別尼..邊樣比較好d利敞方要係點
我真係唔識尼方面既野..可能會問大家多d野既..希望唔好介意

我行過魚店見到成500左右有一支 韓國制.. 富x 佳.. x夢

大家點睇 會唔會有其他選擇
因為我見佢一set 有晒3個調子

希望各位筏釣高手/ 大師們 俾d意見
教下小弟
catiii05 發表於 11/6/2008 14:21:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

筏竿 + 筏攪

第一次出post ..有咩錯失望大家包涵提點

我玩開浮波既..不過睇到大家玩筏仔講到咁過癮
所以想試下..學多樣野嘛..

其實買支咩筏竿同攪好尼

呢個冇一定視乎個人預算買到合適自己o既竿攪就 OK … 竿通常 1M 至 2M 左右 …以 1.5M 為較多人用 … 但亦會因應釣場而選用唔同長度o既竿
..同埋咩絲
通常碳絲就 OK … 亦有專用筏絲
佢既setting 中要唔要用擰圈再加子線尼..
好少有人咁玩 … 簡單方便計  … 主線直出
我見到佢個蕊咁幼..要點樣頂魚先可以保護到佢..好似好似斷冇咩力..
不過又見到前計連紅鮋 ..立 都上到
筏講求手感 … 可以話以柔制剛 … 竿負荷拉力上限多為 2.5 號絲 … 所以斷絲多 … 竿拉起弧形其實好難會斷 … 中魚時橫拍竿頭或初玩收絲太盡反而係斷竿主因
控竿方面 … 一般起弧形後會在 "水平線" 以下操控 … 唔學得磯竿要舉高竿身 … 因用攪唔同 … 頂唔起魚時自然反應就會俾絲佢走

同埋我又想問攪方面  我見有人用上手既橫攪 ..又有餅仔 .. 又有見過某 D牌 V... 44
又有人用番普通既橫攪(即好似投釣用果d不過好細隻)
其實有咩分別尼..邊樣比較好d利敞方要係點
都係好個人喜好 … 細橫攪同餅攪都可以 … 橫攪操控起初冇經驗就點都有少少唔習慣 … 唔同攪亦有唔同特性 … 好難講好、唔好 … 呢個分別就有時間先再補充
我真係唔識尼方面既野..可能會問大家多d野既..希望唔好介意

我行過魚店見到成500左右有一支 韓國制.. 富x 佳.. x夢

大家點睇 會唔會有其他選擇
因為我見佢一set 有晒3個調子
同上一樣 … 只有就預算內選到較合適自己o既工具就可以 … 竿講求魚訊清晰明快 … 竿身弧度一致唔 "起角" 就可以

希望各位筏釣高手/ 大師們 俾d意見
教下小弟

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
hoo0o0ooh + 100 好心有好報!!

查看全部評分

ay145 發表於 11/6/2008 15:10:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 的帖子

我都係玩左筏冇耐!
竿就買左支國產野 天x,兩百多d.
搞初初就玩台灣Ok字頭細直搞, 唔洸兩舊, 1 號什嘜唔知咩絲.

都仲過斤十二黑沙, 條魚毫無反抗之力. 唔好玩!

之後轉玩國產野 仙x, 都係兩舊左右
搞就轉死馬路SHIUN Special 1000, 1.5 號 sunlixx唔知咩絲.

中d手板沙猛有幾下玩,手板泥猛要比少少! 好玩!
不過未中過大魚, 唔知會點!
staralexyeung 發表於 11/6/2008 15:23:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
帥兄其實韓國支    天DREAM  唔錯
有3個調子

我都唸住買比我老豆
順仔都介紹我買天DREAM

腰都幾好.
係個價錢係唔錯架LA

但同貴野比就...冇得講
TinTin 發表於 11/6/2008 17:48:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 staralexyeung 於 2008-6-11 15:23 發表
帥兄其實韓國支    天DREAM  唔錯
有3個調子

我都唸住買比我老豆
順仔都介紹我買天DREAM

腰都幾好.
係個價錢係唔錯架LA

但同貴野比就...冇得講

我都有支165,,幾好用..不過開始嫌長咗D..
最強幻象 發表於 11/6/2008 17:57:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 4# 的帖子

早知有三支頭芯買呢支啦... 啱啱先買左支國貨二支頭芯... 不過見佢支芯幾延...但要試過先知...
 樓主| romeo_benjamin 發表於 11/6/2008 23:13:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原來尼支係好野來的..真係多謝師兄提示..
等我考慮下佢先..不過尋日見到已經心郁郁想買..唔知有冇師兄有試後報告尼..
又有冇同級既考慮..不過佢跟3支調子真係羸左多少

至於攪方面總係唔知邊樣好..
有冇師兄可以補充多d資料..

candygil 發表於 11/6/2008 23:26:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我試過用支佰幾蚊國貨起條2斤班,個種feeling真係難以形容,支筏仔彎到斷咁濟~!歡迎加入筏仔團!
oscar741852 發表於 11/6/2008 23:58:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
健議初用!最好買筏四十四!初用到老手都無乜人話唔好用!大約四百有找啦!仲可以二手賣返出去!玩筏仔出線要好順!
catiii05 發表於 12/6/2008 09:44:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

原來尼支係好野來的..真係多謝師兄提示..
等我考慮下佢先..不過尋日見到已經心郁郁想買..唔知有冇師兄有試後報告尼..
又有冇同級既考慮..不過佢跟3支調子真係羸左多少
國產竿通常魚訊比較 "鈍" … 抽竿唔夠輕快 … 呢點玩得o奈先會感覺到
至於攪方面總係唔知邊樣好..
最常用係筏44 … 橫攪就睇預算 … 操控就隻隻都差唔多
有冇師兄可以補充多d資料..