搜索

筏竿 + 筏攪

TinTin 發表於 13/6/2008 11:52:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-13 10:43 發表

一定有 … guide 分佈、多少當然會影響竿o既承受點而改變調性 … 調性亦會有其他因素會影響,如竿身物料、粗幼、頭節o既打磨方法…等
長短應同調性唔可以話有關係 … 因調性係配合落竿度 … 唔同長度都可設計得出唔同 ...

唔該晒
換句話講,,係要互相配合..冇準則..唔同材料,粗幼,長短既竿要求唔同既guide分怖..
又學到野喇
ay145 發表於 13/6/2008 12:54:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-6-13 10:49 發表

日新出筏、磯都唔錯 … 平得o黎又係日產 … 月光波算係唔錯之選
x夢記憶中係韓製 … 我主觀地睇低一線

師兄!
咁華記支飛龍得唔得?
黃棍又點呀?
catiii05 發表於 13/6/2008 13:05:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ay145 於 13/6/2008 12:54 發表
師兄!
咁華記支飛龍得唔得?
黃棍又點呀?

其實竿呢家o野好個人喜好 … 你講呢兩款我都用過 … 但只能講唔適合我
飛龍我覺得敏感度好唔夠 … 而我只對 D 牌o既中通竿係比較有興趣 … 其他唔適合我
黃棍係竿型設計上唔適合我 … 唔太鐘意粗柄令釣感減低 … 但好處係算夠敏感 … 而且摶較大魚一流
men 發表於 13/6/2008 13:12:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 romeo_benjamin 於 2008-6-12 23:13 發表
有冇師兄聽過  月光(ball)
有冇師兄有用後感..與 x夢有冇比對?

我有支月光波本調160用緊,感覺麻麻。:pp14

其實師兄初玩可選啲平價錢D嘅櫻花玩吓,起碼敏感度高,魚訊幾好,對你初玩笩仔嘅信心會大增:pp21
最強幻象 發表於 13/6/2008 13:25:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 24# 的帖子

有咩好介紹呢...早二日去昅過...十幾廿款...眼都花...

最重要係...售後服務好嗎...江湖傳聞...要訂返佢地既頭芯既話...
TinTin 發表於 13/6/2008 13:46:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-6-13 13:25 發表
有咩好介紹呢...早二日去昅過...十幾廿款...眼都花...

最重要係...售後服務好嗎...江湖傳聞...要訂返佢地既頭芯既話...

同意..之後既零件back up都好緊要,,基本以頭芯為例...黑工頭芯好似係最平..意思係配頭芯既價錢係新竿价既15%-20%左右..其它牌字如Sakura,,gama就成30%以上..
唔知有冇報錯...有錯請糾正
TinTin 發表於 13/6/2008 13:54:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-6-13 13:25 發表

揀返D未停產既竿...平平地既,,我琴日買咗支国產T字牌..三舊幾跟三支頭芯...如炸竿配竿身都係一舊水..經濟抵玩
有牌字既我偏向黑工..零件好似係最平...
catiii05 發表於 13/6/2008 14:28:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大膽講句 … 香港釣具邊有售後服務o丫
香港冇特別零售會 keep parts 甚至多幾款唔同 model 全件現貨都唔會 keep … keep 都係 D 比較 "賣得" o既貨品 … 無論全件或 parts 大多要訂 … 黑攻覺得好 D 係因為佢主打呢類竿 … 其他品牌要等佢生產線再出先會有 parts 到 … 基本上點都係得個等字 … 分別只係要等幾o奈

另外我唔覺黑攻 parts 平o羅 … 以筏竿計 … 起碼會係 25% 以上 … 以紅、黃棍較多人用過o既竿 … o個支唔夠一呎o既頭芯都起碼 4XX … 咁睇法好覺得唔抵
最強幻象 發表於 13/6/2008 14:51:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 28# 的帖子

個D叫做好過無...好過你貴貴買左支竿...一炸就收工...

有得等好過等都無得等啦...
ay145 發表於 13/6/2008 16:05:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 28# 的帖子

多謝師兄拍點!!