搜索

[釣具] Type of Fly reel

HappyClam 發表於 12/6/2009 12:01:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
見咁耐無出過有關釣具嘅post, 又收到Fly友問reel嘅野,
所以想同大家分享小弟有限嘅資料. 以下三款Fly reel可
謂比較流行嘅款式與大家分享, 有fly友疑惑fly reel同前打
reel係咪一樣, 共用得唔得, 同fly reel嘅構做等等..........
希望本post可以今大家更了解

第一款係一種最傳统嘅設計, drag system只係用兩片铜片
去調教tension, 可以話最簡單嘅設計, 但drag嘅力量方面
就細好多, 方便在不論左或右手winding不需要把絲杯分離,
早期trout fly fishing就係用衣種嘅鉸

第二款係現今大部份fly fisherman用嘅設計(包括Uncle, Bulldog,Mable,小弟等等),
drag system係密封在frame上(圓形大O ring下面), 鉸旁有個Knock可以拎緊令drag
pad加大壓力從而控制tension, drag pad物料一般會用上fibra紙或cork, 中軸上有粒
單向啤呤, 方向是跟winding一樣, 亦是决定左or右手winding, 將它反轉就可轉winding
方向. Drag力度比第一款為佳, 但亦非主要針對巨物而設

第三款係小弟至愛, 用絲杯與cork drag pad直接contact嘅drag system,
中軸芯令絲杯及frame連接一起, 中軸芯手搞端配有一條彈簧(絲杯), 另一
端想接frame及drag knock, 當扭動drag knock時會令絲杯壓向drag pad,
增加tension, 由於contact area大, 所以drag force都比較大, 可對付巨物.
轉換winding方面只需將Pawl反轉便可.
由於受力大增, 中軸同整個reel嘅物料要求倍增, 相對價錢比較高, 若對付
巨物不二之選

整體而言, fresh water fly reel大部份時間只作為一個 藏絲嘅工具,
drag system未必係最大考瀘, 若在wt 8之下, 重量及可靠性嘅孝瀘
反而更高.

若有錯誤之處請更正.

評分

參與人數 3金幣 +110 收起 理由
肥斌 + 10 又學到野
遊客 + 50 精品文章
bulldog + 50 一級棒!!

查看全部評分

bulldog 發表於 12/6/2009 12:09:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
第一隻o係邊野 reel o黎o架 ?
 樓主| HappyClam 發表於 12/6/2009 13:34:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
遊客 發表於 12/6/2009 14:00:30 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
唔該晒 Happy 哥。

尋晚問過前打版那邊的師兄,佢話我隻前打絞個 drag 正常都係單向bearing 的,即是同 fly reel 一樣。睇來係我自己擺左個烏龍lor,因我而家係澳洲,而我隻前打絞唔係手上,應該只是我記錯了佢的 drag 係無單向bearing。而衍生出咁多問題。

而家手頭上有隻 alvey 絞就真係無單向 bearing,個drag只係好似我之前同你講咁set 緊左就會完全壓死隻杯連收線方向都有阻力,不太好用。
 樓主| HappyClam 發表於 12/6/2009 15:54:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你去澳洲釣魚定讀書呀?
bulldog 發表於 12/6/2009 16:07:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔明你問乜wo, "邊野reel"?
HappyClam 發表於 2009-6-12 13:34

更正:第一幅相係邊隻 reel ?
 樓主| HappyClam 發表於 12/6/2009 16:52:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
更正:第一幅相係邊隻 reel ?
bulldog 發表於 2009-6-12 04:07 PM

N年前Singapore買架, 當年都唔知有乜用架
bulldog 發表於 12/6/2009 16:55:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
N年前Singapore買架, 當年都唔知有乜用架
HappyClam 發表於 2009-6-12 16:52

宜架咪 Very Good 囉 !!!